Slovenija 6.9.2022 9:40

Začenja se 6. festival zvočnih umetnosti Topografije zvoka

Ljubljana, 6. septembra - Z odprtjem razstave Zvoktekst: Nekateri tokovi sodobne poezije se v Galeriji Škuc drevi začenja 6. edicija mednarodnega festivala zvočnih umetnosti Topografije zvoka. V fokusu letošnjega festivala so razmerja med zvokom in tekstom, njuna srečevanja, sosledja, soodvisnosti, mimohodi in prepletanja.

"Zvoki so bistven element vsakdanjega življenja, družbene povezljivosti in, obratno, družbenega razslojevanja. Povsod so in vedno. Tudi v umetnosti. V zadnjih letih je govora o zvočnih knjigah. Toda knjiga je vedno bila zvočna. Zvokovni elementi avtorske misli in naracije so posredovani s formo, intonacijo, dikcijo, tudi sintakso. Zvok je vedno bil ključen element teksta. Ko se posvečamo enemu, se posvečamo drugemu," piše v sporočilu za javnost.

Razstava Zvoktekst: Nekateri tokovi sodobne poezije v Galeriji Škuc združuje dela 15 sodobnih literarnih, zvočnih in vizualnih umetnic in umetnikov. Kurirala jo je Nina Dragičević, konceptualno pa obravnava inovacije na področju literature, kontrakulturnost v književnosti, formativni in tehnološki premik od kitice k transmedialnosti ter zvokovne elemente, ki bistveno določajo poezijo samo.

Sredin večer se bo pričel s pogovorom z Yaro Mekawei (Egipt), ki s svojo zvočno-pesniško instalacijo sodeluje na omenjeni razstavi. Sledilo bo predavanje in poslušalnica vodilnega premišljevalca sodobnih glasb Luke T. Zagoričnika o maskulinosti v zvočnih umetnostih. Večer bo zaključil koreopesniški film afroameriške queer umetnice(ka) storäe michele (ZDA), ki je bil(a) letos nominiran(a) za nagrado lambda.

Tretji dan festivala bo odprla Irena Z. Tomažin z branjem konkretne poezije, na odru pa se bo s solo koncertom predstavila tudi skladateljica, flavtistka, glasbena improvizatorka ter raziskovalka Hanan Hadžajlić (Bosna in Hercegovina); njen koncert vključuje dela Dina Rešidbegovića, Ališera Sijarića in svetovno premiero avtoričine kompozicije Meta Loops. Festival se bo zaključil z Zuzano Husarovo (Slovaška), ki se ukvarja z zvočno poezijo, elektronsko in interaktivno literaturo. Je tudi predavateljica na Masarykovi Univerzi na Češkem, za Topografije zvoka pa pripravlja koncert zvočne poezije.