Svet 7.9.2022 5:00

V Linzu začetek festivala Ars Electronica

Linz, 7. septembra - V Linzu se danes začenja festival Ars Electronica. Pod naslovom Welcome to Planet B (Dobrodošli na Planetu B) bo kot prototip trajnostnega festivala iskal rešitve svetovnih kriz. Na več lokacijah bo ponudil pet dni obsežnega programa, pri katerem sodeluje več kot 300 partnerjev.

"Kje drugje je moč na enem festivalu najti umetnost iz Vatikanskega muzeja, Festivalsko univerzo z 200 študenti iz 70 držav, avantgardo digitalne umetnosti s Holly Herndon in pionirko Laurie Anderson ter delavnice z BMW-jem in Nikkei?" je na predstavitvi najpomembnejših dogodkov festivala po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal vodja Ars Electronice Gerfried Stocker. Župan Linza Klaus Luger pa je izrazil navdušenje nad "pogledom iz prihodnosti nazaj v sedanjost, saj to pomeni, da so krize rešljive".

Poleg kampusa Univerze Johannesa Keplerja bo program potekal na številnih lokacijah v središču mesta.

Otvoritveni dogodek z naslovom Ocean Overture je po Stockerjevih besedah posvečen globinam oceana, "planetu B, ki ga onesnažujemo". V literarno-glasbenem performansu z besedili Stefana Zweiga bosta besedila brala Karl Markovics in Julia Franz Richter. Glasbo Clauda Debussyja in Philipa Glassa bo izvajala Maki Namekawa, je razvidno s spletne strani festivala.

Tematska razstava STUDIO(dis)TOPIA - At the peak of humankind bo predstavila uspehe človeške rase, a tudi to, "da nismo sposobni dojeti dolgoročnih učinkov naših dejanj", je po pisanju agencije APA povedala organizatorka festivala Christl Baur.

Festival bo med drugim ponudil še razstavo Gardens, CyberArts z zmagovalnimi projekti nagrade Ars Electronica in razstavo Starts s projekti nagrade StartsPrize.

Latinskoameriška medijska umetnost je predstavljena v muzeju Lentos, v centru Ars Electronica pa je mesto našel festival animiranega filma. V Deep Space 8K bo med drugim mogoče videti Mona Lizo in slike iz Sikstinske kapele, raziskovalni laboratorij AEC Futurelab pa bo organiziral razprave in delavnice pod naslovom Creative resilience for a planet B.