Slovenija 8.9.2022 6:00

Jubilejni Ljubljana festival bodo sklenili Dunajski filharmoniki

Ljubljana, 8. septembra - V Cankarjevem domu se bo danes sklenil jubilejni, 70. Ljubljana festival. Za slovo od poletne koncertne sezone so organizatorji izbrali Dunajske filharmonike. Orkester, v katerem igrajo glasbeniki z vsega sveta, bo izvedel glasbo Mauricea Ravela in Jeana Sibeliusa, dirigiral bo finski maestro Esa-Pekka Salonen. Solist bo pianist Rudolf Buchbinder.

Avstrija, Dunaj. Dunajski filharmoniki. Foto Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Dunajski filharmoniki.
Foto Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Orkester s 180-letno tradicijo deluje v Musikvereinu na Dunaju, njegovi člani pa so izbrani iz orkestra Dunajske državne opere. Slovi po novoletnem koncertu, ki ga neposredno prenašajo po svetu. V Ljubljani bo orkester interpretiral tri dela iz prve polovice 20. stoletja, ko je glasbena govorica zahodnega sveta ubirala nove poti: Ravelov Couperinov nagrobnik ter Koncert za klavir in orkester v G-duru in Sibeliusovo Simfonijo št. 2 v D-duru.

Kot so zapisali pri festivalu, je Ravelova neobaročna suita Couperinov nagrobnik nastala pod vtisom grozot prve svetovne vojne, posamezne stavke pa je francoski skladatelj posvetil v boju padlim prijateljem. V njegovem klavirskem koncertu bo solistično nastopil pianist z dolgoletno kariero in častni član Dunajskih filharmonikov Rudolf Buchbinder. Finski skladatelj Sibelius je drugo simfonijo prvič predstavil leta 1902 in velja za njegovo največkrat izvajano simfonijo.

Ljubljana festival je v letošnji 70. izdaji naštel več kot 100 prireditev s skoraj 6000 umetniki iz več kot 50 držav. Udeležilo se jih je okrog 51.000 domačih in tujih obiskovalcev.

Na festivalu so med drugim nastopili orkestri, dirigenti in solisti, kot so Londonski kraljevi filharmonični orkester z Vasilijem Petrenkom, Simfonični orkester iz Pittsburgha z Manfredom Honeckom, Mladinski orkester Luigi Cherubini z Riccardom Mutijem, Orkester Zahodno-vzhodni divan z Danielom Barenboimom, Tajski filharmonični orkester z Alfonsom Scaranom, pianist Lang Lang ter pevca Ana Netrebko in Placido Domingo.

Prihodnje leto bo festival potekal med 21. junijem in 3. septembrom, je v sredo na novinarski konferenci napovedal direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek.