Slovenija 9.9.2022 9:51

Na Filozofski fakulteti posvet ob svetovnem dnevu pismenosti

Ljubljana, 9. septembra - Na Filozofski fakulteti v Ljubljani danes poteka tradicionalni posvet, ki ga ob mednarodnem dnevu pismenosti, 8. septembru, v sodelovanju s partnerji pripravlja Bralno društvo Slovenije. Za letošnjo temo so izbrali vizualno pismenost, saj opažajo, da je tudi v Sloveniji vse bolj prisoten trend vizualne komunikacije.

Kot je za STA pojasnila predsednica društva Savina Zwitter, so posvet namenili branju vizualnih gradiv, kot so risoroman in roman v stripu ali strip, kot so nastala različna poimenovanja za tovrstno gradivo. V podobni obliki pa obstaja tudi strokovna literatura, denimo Plečnikova biografija ali zgodovinska predstavitev Slovenije.

Vse to po njenih besedah danes ni več namenjeno samo otrokom kot lažje branje, ker vsebuje več slikovnih podob, ampak naslavlja zelo različne generacije z zelo različnimi temami in različnimi načini predstavitve.

Na posvetu bodo govorili o različnih pristopih pri oblikovanju vizualno bralnega gradiva, dotaknili pa se bodo tudi možnosti njegove uporabe v šolskem prostoru. V praktičnem delu se bodo udeleženci, ki se ukvarjajo z bralno kulturo in njenim širjenjem v Sloveniji, še sami preizkusili v ustvarjanju tovrstnega gradiva s striparjem Matejem Kocjanom - Kocom.

Na vprašanje, kako razširjen je strip v pedagoški praksi, je Zwitterjeva ocenila, da je trenutno morda bolj prisoten v osnovni šoli. Katja Lah Majkič iz Gimnazije Bežigrad pa bo na posvetu prikazala primer dobre prakse iz srednje šole, ki ga je po besedah Zwitterjeve mogoče prenesti tudi v bralne krožke oziroma klube.

Posvet, nastal v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS in Zavodom RS za šolstvo, poteka ob mednarodnem dnevu pismenosti, ki ga je za 8. september razglasila organizacija Unesco. V Sloveniji se na ta dan tradicionalno začenja Nacionalni mesec skupnega branja, ki bo do 9. oktobra ponudil vrsto dogodkov.