Slovenija 10.9.2022 0:30

S podelitvijo kristala in glavne nagrade se bo sklenila letošnja Vilenica

Štanjel, 10. septembra - Na Krasu se bo danes zaključil mednarodni literarni festival Vilenica. V letošnji 37. izvedbi je bil posvečen vprašanju Kako daleč je dom. Ob sklepu bodo podelili še dve nagradi - kristal Vilenice in glavno nagrado, ki jo letos prejme latvijska pesnica Amanda Aizpuriete.

Štanjel. Mednarodni literarni festival Vilenica. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Štanjel.
Mednarodni literarni festival Vilenica.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Kristal Vilenice prejme eden od avtorjev, ki se predstavlja v zborniku in na literarnih branjih. Nagrajenca izbere žirija, sestavljena iz gostov festivala. Nagrado bodo podelili v Štanjelu na literarni matineji, v okviru katere bodo predstavili tudi dvojezično pesniško zbirko Milana Dekleve Presečišče lepote.

Glavno nagrado festivala, ki so ga organizatorji v Društvu slovenskih pisateljev (DSP) poimenovali po kraški jami pri Lokvi, kjer nagrado podelijo, pa bodo zvečer izročili Amandi Aizpuriete. Pesnica pripada generaciji, ki je na latvijsko sceno vstopila sredi 70. let, ko je bila država še del Sovjetske zveze. V svoji poeziji se posveča temam, kot so ljubezen, smrt, osamljenost, dvom, strah in brezup. Pravi, da so njene pesmi plod življenja samega.

Letošnjega srečanja pesnikov, pisateljev, dramatikov in esejistov iz Srednje Evrope se udeležuje 14 avtorjev iz 12 držav, slovenski avtor v središču je pisatelj Andrej Blatnik. DSP festival pripravlja od leta 1986.