Na hitro prelistano 10.9.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 10. septembra - Pri Celjski Mohorjevi družbi so izdali roman ameriške avtorice Francine Rivers Odrešenje ljubezni, pri Mladinski knjigi pa delo švicarsko-britanskega filozofa in pisatelja Alaina de Bottona Tok ljubezni in pa kuharico v angleščini Slovenian cookery. Založba Miš je izdala slikanico Andreje Borin in ilustratorke Marte Bartolj z naslovom Čudoviti vrt.

Ljubljana. Roman Odrešenje ljubezni avtorice Francine Rivers. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Odrešenje ljubezni avtorice Francine Rivers.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Čudoviti vrt avtorice Andreje Borin. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Čudoviti vrt avtorice Andreje Borin.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga s slovensko kulinariko za tujce z naslovom Slovenian cookery: Over 100 classic dishes. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga s slovensko kulinariko za tujce z naslovom Slovenian cookery: Over 100 classic dishes.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Tok ljubezni avtorja Alaina De Bottona. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Tok ljubezni avtorja Alaina De Bottona.
Foto: STA

ODREŠENJE LJUBEZNI - ROMAN O ZDRAVILNI MOČI LJUBEZNI

Ameriška avtorica Francine Rivers (1947), ki s številnimi uspešnicami zaseda najvišja mesta lestvice New York Timesa, je pričujoči roman postavila v ameriško Kalifornijo na konec 19. stoletja. Kalifornija je tedaj veljala za obljubljeno deželo za vse iskalce obilja, bogastva in uspeha. V navalu zlate mrzlice bi moški prodali dušo za prgišče zlata, ženske pa svoje telo za prenočišče.

Protagonistka romana Sarah od moških ne pričakuje ničesar drugega kot izdajo. Prvo in največjo je zakrivil že njen oče, ki jo je skupaj z mamo zavrgel. Osirotelo osemletno deklico so prodali v prostitucijo. V rosnih otroških letih se je naučila, da je zgolj predmet, ki ga moški za plačilo uporabljajo, zvodniki pa zlorabljajo. Njena hrana sta postala sovraštvo in prezir. V zgodbi nastopa še Michael Hosea, ki je poln prazaupanja in vere v Božjo milost in ki resnično ljubi Sarah. Dekletovi obrambni zidovi se počasi rušijo in njeno zamrznjeno srce se začne topiti, vendar se mora soočiti z resnico, da jo resnično lahko ozdravi le tisti, ki jo ljubi še bolj kot Michael, so vsebino povzeli pri založbi. Roman je prevedel Niki Neubauer.

TOK LJUBEZNI - KNJIGA, KI OVRŽE MIT O VEČNI ROMANTIČNI LJUBEZNI

Rabih in Kirsten se zaljubita. Poročita se in imata otroke. Družba nas uči, da se tu zgodba konča. V resnici pa se tu šele vse začne. Tok ljubezni stopa po sledeh Rabiha in Kirsten od njune prve zaljubljenosti, skozi neizogibna razočaranja vse do uvidov zrelosti. Bralec skupaj z njima odkriva, kako v odnosu sčasoma prilagodimo pričakovanja, kako se naši ideali podredijo pritisku povprečnega življenja in preživetja ter kaj je v resnici prava ljubezen, so vsebino knjige povzeli pri založbi.

V knjigi se bo lahko bralec lahko seznanil s procesom in fazami ljubezni, od prve zagledanosti do zrele zveze. Avtor odkrito spregovori o "svetih" začetkih nekega razmerja kot tudi tudi o spolnosti in starševstvu, prešuštvu, skokih čez plot ter nezdružljivih željah, ki razdvajajo partnerja.

Priljubljeni švicarsko-britanski filozof in pisatelj Alain de Botton se v svojih delih ukvarja s pomenom filozofije v vsakodnevnem življenju. Doslej je v slovenščini že izšlo več njegovih strokovnih knjig: Utehe filozofije, Umetnost popotovanja, Kako ti Proust lahko spremeni življenje in Skrb za status. Tok ljubezni je prevedla Vesna Velkovrh Bukilica.

SLOVENIAN COOKERY: OVER 100 CLASSIC DISHES - KNJIGA S SLOVENSKO KULINARIKO ZA TUJCE

Knjiga je, kot so zapisali pri založbi, namenjena obiskovalcem Slovenije, ki si želijo njene kulinarične užitke podoživeti tudi doma. V knjigi je zbranih več kot 100 receptov, ki predstavljajo raznoliko kulinarično izročilo in umetnost Slovenije. V njej se popotnik razgleda med dobrotami vse od Gorenjske, Dolenjske in Bele krajine, Koroške ter Štajerske in Prekmurja do Notranjske in Primorske, poleg tega pa spozna tudi marsikateri zanimiv običaj in način življenja ljudi v slovenskih pokrajinah.

ČUDOVITI VRT - POETIČNA SLIKANICA O SVETU OKOLI NAS

"V Čudovitem vrtu živi petnajst pesmi. V pesmih pa žužnja, valovi, brsti, kipi, cveti in šumi od življenja. Vrt, na katerem vrtnari pesnica, ni le čudovit, pač pa tudi čudežen, odpira nam oči za živo in neživo, ki nas obdaja, in nam kaže, kako je svet (lahko) lep," so vsebino poetične slikanice povzeli pri založbi Miš.

Andreja Borin je umetnostna zgodovinarka in kustosinja, ki že vrsto let piše pesmi za otroke. Nekaj od teh je zbrala v otroški pesniški zbirki V mesto mravlja se odpravlja. Pesmi objavlja v revijah Ciciban in Cicido, kamor prispeva tudi svoje ilustracije.

Marta Bartolj je diplomirala na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, magistrirala po bolonjskem sistemu pa na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Za magistrsko nalogo je prejela študentsko nagrado ALUO. Je samozaposlena v kulturi. Ustvarja v različnih tehnikah - tako v analognih kot digitalnih.