Svet 10.9.2022 0:30

V Benetkah zvečer podelitev nagrad 79. filmskega festivala

Benetke, 10. septembra - V Benetkah se bo drevi s podelitvijo nagrad sklenil 79. mednarodni filmski festival. Za zlatega leva se letos poteguje 23 filmov, ki jih ocenjuje žirija pod vodstvom ameriške igralke Julianne Moore. Prejemnika zlatega leva za življenjsko delo sta letos režiser in scenarist Paul Schrader ter francoska igralka Catherine Deneuve.

Italija, Benetke. Mednarodni filmski festival v Benetkah. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Mednarodni filmski festival v Benetkah.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Festival je 31. avgusta uvedel film White Noise (Beli šum) režiserja Noaha Baumbacha, v katerem sta med drugim zaigrala Adam Driver in Greta Gerwig. Na festivalu so tudi letos sodelovala številna velika imena svetovne kinematografije, najmočneje so bile zastopane italijanska, francoska in ameriška.

Vsi filmi, ki se bodo za borili za zlatega leva, so na festivalu doživeli svetovno premiero. Poleg Baumbacha so v glavnem tekmovalnem programu med drugim prikazali še filme Floriana Zellerja, Darrena Aronofskyja, v Iranu zaprtega Džafarja Panahija, Alejandra Inarrituja, Todda Fielda, Romaina Gavrasa in Emanueleja Crialeseja.

V tekmovalni del so uvrstili tudi film Blonde (Plavolaska) režiserja Andrewa Dominika, temačno pripoved o tragičnem življenju filmske ikone Marilyn Monroe, ki velja za enega od favoritov.

V uradni tekmovalni program Obzorja se je uvrstila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Najsrečnejši človek na svetu Teone Strugar Mitevske. Šesti celovečerni film makedonske režiserke in scenaristke je na festivalu doživel svetovno premiero.

Na festivalu je v četrtek potekal tudi t.i. ukrajinski dan, na katerem so v luči vojne v Ukrajini izrazili solidarnost z državo in podporo njihovim umetnikom.