Svet 12.9.2022 13:06

Nagrajen projekt I-ON, v katerem sodeluje Muzej novejše zgodovine Slovenije

Luxembourg, 12. septembra - Evropska muzejska akademija (EMA) je letos nagradila projekt I-ON (Identiteta na prepihu / Identity on the Line), v katerem sodeluje tudi Muzej novejše zgodovine Slovenije. Vodilni partner skupnega projekta šestih muzejev in ene univerze iz sedmih evropskih držav je Muzej Vest-Agder iz Kristiansanda na Norveškem.

Projektni partnerji so raziskovali posledice migracijskih procesov v svoji državi oz. regiji, so sporočili iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Odbor EMA se je odločil podeliti nagrado EMA projektu I-ON, ker je občudovanja vredno, da je srednje velik muzej, kot je Muzej Vest-Agder, vzpostavil tako zapleten mednarodni projekt, ki združuje šest drugih majhnih oz. srednje velikih ustanov, razpršenih po vsej Evropi, je odbor utemeljil svojo izbiro.

Impresivni rezultat je skupna potujoča razstava Identiteta na prepihu, katere koordinator je Muzej novejše zgodovine Slovenije, ločene razstave v vseh zadevnih državah - v Sloveniji Odjuga: Zgodbe o identitetah na prepihu-, publikacije, spletni seminarji, šolski paketi itd. Prikazuje, kaj lahko dosežejo srednje veliki muzeji. Projekt je zagotovo pomemben prispevek k razumevanju zgodovine migracij v 20. stoletju, zahvaljujoč njegovi mednarodni izpostavljenosti po vsej Evropi, še piše v sporočilu za javnost.

Skupna potujoča razstava je do 13. septembra na ogled v Dokk1 v Aarhusu na Danskem, nato potuje v Slupsk na Poljskem.

Nagrade ne podelijo vsako leto. Podeljuje jo upravni odbor EMA na podlagi predlogov, ki jih predložijo njeni strokovnjaki, nacionalni predstavniki, institucionalni podporniki ali druge skupine, vključene v dejavnosti EMA. Ustanovljena je bila z namenom priznavanja izjemnih rezultatov organizacij, raziskovalcev in kulturnih institucij pri ustvarjanju pionirskih muzejev ali pri izdelavi študij ter izvajanju projektov evropskega pomena, katerih namen je vplivati na razvoj muzeološkega diskurza na mednarodni ravni.

Odbor Evropske muzejske akademije je dobitnika nagrade EMA: I-ON izbral šele četrtič. Doslej so nagrado prejeli leta 2011 Muzej Galileo (Firence), leta 2013 Europeana (Haag) in leta 2016 POLIN - Muzej zgodovine poljskih Judov (Varšava).

Nagrado EMA predstavlja sodobno kiparsko delo švicarskega umetnika Etienna Krähenbühla. Podelitev nagrade je bila v soboto v Luksemburgu.