Slovenija 12.9.2022 13:59

Filmoteka tretjič s programom dokumentarnih filmov na spletu

Ljubljana, 12. septembra - Zavod Filmoteka je prek baze slovenskih filmov tretjič pripravil brezplačni program slovenskih dokumentarnih filmov na spletu. V programu DOKgodek bosta vsak teden na ogled po dva filma izbranega avtorja. V tem mesecu bodo na ogled filmi Toma Križnarja, Nadje Velušček in Vida Hajnška, so sporočili iz Filmoteke, ki upravlja z bazo slovenskih filmov.

Kot prvi se bo na DOKgodku predstavil svetovni popotnik, mednarodno znani humanitarni aktivist in mirovnik Tomo Križnar, ki krivice in zločine sveta razkriva v številnih knjigah in filmih. Na ogled je celovečerni film iz leta 2012 Oči in ušesa boga, ki ga je režiral skupaj z Majo Weiss.

V njem Križnar tako v najširši javnosti kot tudi med političnimi akterji po svetu išče podporo za videonadzor nad dogajanjem v Sudanu, ki bi pričal o trpljenju staroselcev. Hkrati si prizadeva najti sredstva za podporo dobavi vrtalnih naprav za iskanje vode.

Na ogled je tudi njegov film Dar Fur - Vojna za vodo iz leta 2008, prvi film o sudanski regiji Dar Fur, ki svetu omogoča vpogled v mišljenje darfurskih upornikov in dogodkov, ki so se tam dogajali v letu 2006. Pretresljivi posnetki in intervjuji pričajo, da so spopadi za kozarec vode med afriškimi in arabskimi plemeni v Dar Furju manipulirani s strani tujih interesov.

V tednu med 15. in 25. septembrom bo spletna stran bsf.si odprta za filme Nadje Velušček, avtorice številnih dokumentarnih filmov, ki raziskujejo in šivajo spomine razdeljenega goriškega prostora.

Iz pripovedi, ki sta jih posneli skupaj s hčerko Anjo Medved, vznika presenetljiva, še nikoli videna preteklost, ki presega nacionalne in ideološke delitve ter osvetljuje trenutke, ki so v stoletju razmejitev tudi povezovali. Njun dokumentarni opus je rezultat večletnega zbiranja spominov v prostoru, kjer isti datum pogosto obeležuje nasprotujoč spomin, so zapisali v Filmoteki.

Na ogled bodo njeni filmi Mesto na travniku (2004), Vžgano v spomin (2017), Sešivalnica spomina (2006), Moja meja (2002), Trenutek reke (2010) in Niso letele ptice (1999).

Zadnji teden septembra pa so posvetili mlademu avtorju Vidu Hajnšku, čigar dela že nakazujejo, da tudi sam ubira pot, ki vodi k svojstvenemu filmskemu izrazu. Nase je opozoril s svojim magistrskim celovečernim dokumentarnim filmom Konec (2016).

Za svoje novejše filme, prav tako dokumentarce, sta značilni intima, ki jo vzpostavlja s protagonisti, in bližina, prek katere bistro in nevsiljivo naslavlja druge tematike. V okviru DOKgodka bosta na ogled filma Konec (2016) in Franček in Otilija (2012).

Tretja sezona dokumentarnih filmov na spletu se bo zaključila decembra. Zavod Filmoteka jo organizira v sodelovanju s festivalom DOKUDOC, ki ga pripravlja društvo Mitra, sofinancira pa jo ministrstvo za kulturo.