Svet 14.9.2022 5:00

Svet umetnosti bo prihodnje leto obeležil 50-letnico Picassove smrti

Madrid, 14. septembra - Svet umetnosti - od muzeja Prado do centra Pompidou in newyorškega Metropolitanskega muzeja - bo prihodnje leto pripravil 42 razstav ob 50. obletnici smrti Pabla Picassa. Picassovo leto sta v zadnjih 18 mesecih pripravljali Francija in Španija. Praznovanje obletnice se bo začelo 23. septembra 2023, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Praznovanje bo vključevalo 38 "zelo pomembnih umetniških ustanov v Evropi in ZDA", je novinarjem povedal španski minister za kulturo Miquel Iceta. Francoska ministrica za kulturo Rima Abdul Malak pa je dodala, da želijo s pobudo prikazati vse vidike tega "najbolj slavnega in najbolj emblematičnega sodobnega umetnika".

Picassovo leto se bo začelo 23. septembra 2023 v madridski fundaciji Mapfre z razstavo Pablo Picasso in propad kiparstva. Trajalo bo do aprila 2024 z zaključno razstavo v pariški galeriji Petit Palais.

Čeprav bo večina dogodkov v Španiji, Franciji in ZDA, se jim bodo pridružili tudi v Nemčiji, Švici, Romuniji in Belgiji. Med ustanovami, ki sodelujejo pri praznovanju, so newyorški Metropolitanski muzej, madridski Prado, Guggenheim v Bilbau, center Pompidou v Parizu ter Picassova muzeja v Barceloni in Parizu.

Kot je še povedal španski minister za kulturo, želijo Picassa predstaviti takšnega, kakršen je bil, s poudarkom na njegovi umetniški zapuščini in trajnosti njegovega dela.

Ob razstavah bo potekala tudi vrsta pogovorov o njem in njegovem delu.

Picasso se je rodil leta 1881 v španskem mestu Malaga in umrl leta 1973 v Mouginsu na francoski rivieri. Velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja in začetnika umetniške smeri, poimenovane kubizem. Znan je bil po uporabi močnih barv. Ukvarjal se je tudi z grafiko, kiparstvom in keramiko.

Med njegova najbolj znana dela sodi črno-bela slika Guernica s tematiko bombardiranja istoimenskega baskovskega mesta v času španske državljanske vojne. Danes jo hranijo v madridskem muzeju Reina Sofia.