Slovenija 17.9.2022 10:00

Avtomobili ob 40-letnici z novo ploščo Sijaj

Ljubljana, 17. septembra - Novogoriška skupina Avtomobili je ob letošnji 40-letnici delovanja posnela novo ploščo Sijaj, ki bo uradno izšla 20. septembra pri ZKP RTV Slovenija. V živo bodo svoj 11. studijski izdelek predstavili 10. novembra v ljubljanskem Siti teatru.

Ljubljana. Nastop skupine Avtomobili. Pevec skupine Marko Vuksanović. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nastop skupine Avtomobili.
Pevec skupine Marko Vuksanović.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ploščo so snemali dve leti, zaradi epidemije nekoliko dlje kot običajno, je za STA povedal pevec in avtor besedil Marko Vuksanović. Zaradi tematike besedil jo je sprva želel nasloviti Dom in svet, a so jo zaradi morebitne asociacije na krščansko revijo, ki je izhajala pred drugo svetovno vojno, poimenovali Sijaj.

Na albumu, ki bo izšel v treh formatih, kot CD, digitalni album in kot LP plošča, prevladujeta dve tematiki: "Nekatere pesmi pripovedujejo zgodbe iz Slovenije, nekatere pa se nanašajo na svet, potovanja in tisto, kar ljudje počnejo, ko potujejo. Potuješ geografsko, a pravzaprav potuješ po svoji notranjosti in se želiš prepoznati v drugih okoljih," je povedal frontman zasedbe.

Poleg članov skupine, v kateri so še Mirko Vuksanovič (klaviature, vokal), Boštjan Andrejc - Bushy (kitara, vokal), David Šuligoj (bas kitara) in David Morgan (bobni), so ploščo zvokovno popestrili in nadgradili trije instrumentalisti: Rok Škarabot na tolkalih, Jani Šepetavec na tenorskem saksofonu in Uroš Trebižan na kontrabasu.

Sijaj je 11. studijski album Avtomobilov od začetka njihovega delovanja leta 1982, sicer pa 14. po vrsti, saj so vmes izdali še dve kompilacijski in eno ploščo v živo. Njihova zadnja studijska plošča z naslovom Daleč je izšla leta 2016, v vseh teh letih pa so se uveljavili kot ena najbolj izvirnih rock skupin na Slovenskem, ki se ne ozira na glasbene trende.

Vuksanović je leta 2018 objavil tudi knjigo besedil Skozi leta, poimenovano po eni najbolj prepoznavnih pesmi skupine, med katerimi so še Ljubezen ne stanuje tu, Hvala za pisma, Enakonočje, Punce izginjajo v noč in Navaden dan. Načrti o tem, da bi letošnjo 40-letnico obeležili še z biografijo Avtomobilov, pa so se nekoliko zamaknili, prav tako zaradi covida.

Novo ploščo bodo v živo predstavili 11. novembra v Siti teatru v BTC, čeprav imajo že pred tem rezerviranih nekaj nastopov po drugih slovenskih krajih. "Želimo si, da bi koncert v Siti teatru bila uradna promocija novega albuma. Do takrat pa upam, da se bodo poslušalci seznanili s ploščo, kar je zelo pomembno, saj pripomore k temu, da je užitek na koncertu večji," je še dodal Vuksanović.