Svet 15.9.2022 6:00

V Beogradu premierno dokumentarni film LGBT_SLO_1984 Borisa Petkoviča

Beograd, 15. septembra - V Beogradu bo v petek svetovno premiero doživel celovečerni dokumentarni film LGBT_SLO_1984 režiserja Borisa Petkoviča. Film bodo predvajali na tretjem filmskem festivalu Merlinka Klasik, ki te dni poteka v Jugoslovanski kinoteki.

Režiser je o svojem filmu povedal, da mu je bilo med celotnim kreativnim procesom pomembno, da se film ne zreducira na politični pamflet, ampak da se umesti v širši družbeni kontekst. "Zanimala sta me dva vidika: kako se je slovensko LGBT gibanje razvijalo pod različnimi družbenimi pritiski in kako sta aktivizem in kultura vplivala na razvoj LGBT skupnosti v širši družbeni sferi."

Prelomni dogodek slovenskega LGBT gibanja je bil festival Magnus - homoseksualnost in kultura, ki je potekal leta 1984 v Škucu v Ljubljani. To je bil obenem začetek LGBT filmskega festivala, ki velja za najstarejši tovrstni festival v Evropi. Prva leta je gibanje zaznamovalo močno klubsko dogajanje, v različnih oblikah in formah pa deluje tudi danes, so zapisali na Slovenskem filmskem centru, ki je film sofinanciral.

Film med drugim spremlja Daria Serevala (Borghesia), Natašo Sukič, Suzano Tratnik, Braneta Mozetiča, Mitja Blažiča, Tatjano Greif, Romana Kuharja in Miho Lobnika.

Petkovič, ki je doslej posnel več dokumentarnih filmov, ki se lotevajo različnih delov slovenske družbe, je tudi avtor scenarija. Direktorica fotografije je Lea Aymard, avtor glasbe Aldo Ivančić, glavni animator pa Luka Horvat. Zvok sta oblikovala Zornik in Peter Žerovnik. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Zavod Kineki. Producenta sta Mirella Habr in Petkovič, koproducenta pa Katapult in RTV Slovenija.

Kot so še sporočili s SFC, bo to edini dokumentarni film, ki ga bodo prikazali na festivalu v družbi pomembnih imen svetovne filmske klasike, kot so Pier Paolo Pasolini, Rainer Werner Fassbinder, John Schlesonger in Jonathan Demme. Festival v Beogradu poteka od 12. do 18. septembra.