Svet 18.9.2022 5:00

Film Kapa po nagradi v Sarajevu danes na slovaškem festivalu

Bratislava, 18. septembra - Film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića, ki je na Sarajevskem filmskem festivalu prejel nagrado za najboljši otroški film, bo danes premierno uprizorjen na Slovaškem. Na mednarodnem festivalu Cinematik bodo predstavili sinhronizirano različico filma. Film je uvrščen tudi v glavni tekmovalni program otroškega filmskega festivala na Nizozemskem.

Ljubljana. Režiser Slobodan Maksimović. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Slobodan Maksimović.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Film Kapa, ki govori o izpolnitvi otroških želja, je otroško občinstvo na Sarajevskem festivalu, "kot že na minulih festivalih poprej, pospremilo s salvami smeha in zadrževanjem diha ob pričakovanju razpleta zgodbe, odraslim pa so se na trenutke tudi orosile oči," so sporočili producenti filma.

Celovečerec pod okriljem produkcijskega studia Senca Studio je bil posnet po scenariju Saše Eržen. O režiserju Maksimoviću je avtor glasbe Mihal Novinski povedal, da ima "veliko prednost, da svet vidi skozi otroške oči, torej preprosto in smešno, direktno, brez nepotrebnega moraliziranja".

Maksimović je ob prejemu nagrade v Sarajevu, ki jo je podeljevala otroška žirija, povedal, da je to zanj posebno priznanje in potrditev, da imajo v rokah kakovosten film. "Veselimo se, da bomo film končno lahko predstavili tudi slovenskim gledalcem," je še dodal.

Preden bo film 17. novembra premierno uprizorjen v slovenskih kinematografih, bo tako potoval še na številne festivale v tujini. Tako se bo danes predstavil na festivalu Cinematik, ki že 17. leto zapored velja za največji tovrstni dogodek na Slovaškem. Na njem vsak september predvajajo več kot 70 celovečercev in številne kratke filme, večina festivalskega programa pa je posvečena evropski kinematografiji.

"Ker je Kapa je nastala v produkciji slovenskega Senca Studia in koprodukciji z luksemburškim Wady films, slovaškim Objectif, hrvaškim Studio Dim, RTV Slovenija in RTVS slovaško radiotelevizijo, je to za slovaško ekipo pomemben mejnik, saj bodo njihovo delo svoji publiki predstavili prvič," so sporočili producenti. Film bo na Slovaškem predvajan v sinhronizirani različici. Glavnima likoma sta svoj glas posodila izkušeni otroški igralec Dominik Budinski in sedemletna Dominika Havranova.