Na hitro prelistano 17.9.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 17. septembra - Pri založbi Miš so izdali mladinski roman To nisva midva, ki ga podpisuje norveška avtorica Neda Alaei, pri Mladinski knjigi pa turistični vodnik Utrinki tisočletne Ljubljane, ki ga je spisal Iztok Bončina, in knjigo švedske esejistke Nine Burton Tanke stene življenja.

Ljubljana. Knjiga avtorice Nine Burton z naslovom Tanke stene življenja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Nine Burton z naslovom Tanke stene življenja.
Foto: STA

Ljubljana. Turistični vodnik po Ljubljani Iztoka Bončine z naslovom Utrinki tisočletne Ljubljane. Foto: STA

Ljubljana.
Turistični vodnik po Ljubljani Iztoka Bončine z naslovom Utrinki tisočletne Ljubljane.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Nede Alaei z naslovom To nisva midva. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Nede Alaei z naslovom To nisva midva.
Foto: STA

TO NISVA MIDVA - MLADINSKI ROMAN NA TEMO POSTARŠENIH OTROK

To nisva midva je boleče realističen roman o najstnici, ki mora sama poskrbeti zase in za očeta, ko ta ne zmore biti več oče. To je zgodba o zanemarjanju, kjer pa - na srečo - deluje vsaj podporni sistem, so zapisali pri založbi.

Protagonista Sanna po skoraj letu dni od mamine smrti skrbi za očeta, ki ne je dovolj, hoče le spati in pisati, nje pa skorajda ne opazi. Tudi v šoli ni veliko bolje, saj si je njena najboljša prijateljica našla drugo zaveznico. Nato pa v razred pride Yousef, ki ji pokaže, kako skozi fotografijo svet ugledati na povsem drugačen način. Tudi on nosi večje breme, kot bi ga običajen najstnik smel. Sanna je končno našla nekoga, ki jo razume, vprašanje pa je, če mu lahko zaupa. Za prevod mladinskega romana je poskrbela Marija Zlatnar Moe.

Neda Alaei, rojena leta 1991, je odraščala v manjšem norveškem kraju, danes pa živi v Oslu. Diplomirala je iz literarnih študij. Deluje tudi kot varuhinja otrokovih pravic in terapevtka, ki dela z mladimi. To nisva midva je njen prvi roman.

UTRINKI TURISTIČNE LJUBLJANE - SODOBEN VODNIK PO PRESTOLNICI

Sodoben, trendovski in priročen vodnik razkriva večtisočletno zgodovino Ljubljane, ki se odraža v velikih arhitekturnih mojstrovinah, majhnih podrobnostih in številnih zanimivih zgodbah, ki že vedno živijo v duhu ljubljanskih ulic in trgov, so zapisali pri založbi.

Bralec se lahko poda skozi ključna obdobja večtisočletne zgodovine Ljubljane, od antične Emone in srednjega veka do baroka in secesije, mimo mojstrovin znamenitega arhitekta Jožeta Plečnika, skozi nenavadne zgodbe v senčne in mirne zelene kotičke. Vodnik vsebuje tudi predloge za krožne poti, zemljevid znamenitosti, namige za dobro kosilo in deset naj kotičkov v mestu po priporočilu avtorja.

TANKE STENE ŽIVLJENJA - RAZMIŠLJANJA ŠVEDSKE ESEJISTKE O NARAVI

Med obnavljanjem družinske hiške na švedskem otoku švedska pesnica in esejistka Nina Burton z nalezljivo radovednostjo in strokovno podkovanostjo raziskuje in opazuje različne oblike in izraze življenja. Iz vseh smeri jo obdajajo pogovori življenja: veverice in ptice, mravlje in čebele, lisice in jazbeci, ribe in rastline - jeziki vonjav, vibracij, gibov, barv, klicev in žgolenja.

Nina Burton je ena najbolj brezkompromisnih skandinavskih esejistk, dobitnica več najprestižnejših švedskih literarnih nagrad in članica švedske kraljeve akademije znanosti. Kot pesnica in esejistka literaturo pogosto poveže z naravoslovjem, da bi svet spoznali z novega, čutnega zornega kota. V Tankih stenah življenja se je približala nesluteni pestrosti živega sveta, so zapisali pri založbi. Delo je prevedel Peter Piber.