Svet 17.9.2022 5:00

Pročelje newyorškega Metropolitanskega muzeja krasijo skulpture Hewa Lockeja

New York, 17. septembra - Pročelje newyorškega Metropolitanskega muzeja krasijo štiri nove skulpture Hewa Lockeja. Umetnik, ki se je rodil leta 1959 na Škotskem in odraščal v Gvajani, je za štiri niše na pročelju zasnoval štiri pozlačene skulpture, ki povzemajo oblike trofeje ali delov trofej. Na ogled bodo do maja 2023.

ZDA, New York. Metropolitanski muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Metropolitanski muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Hew Locke ustvarja čustveno močna in vizualno ganljiva dela, ob katerih se človek ustavi," je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa povedal direktor muzeja Max Hollein.

Locke je šele tretji umetnik, ki je zapolnil štiri niše na pročelju znamenitega muzeja v Centralnem parku. Čeprav so bile že ob gradnji muzeja namenjene skulpturam, so jih prvič zapolnili z umetniškimi deli šele skoraj 120 let pozneje. Leta 2019 je kenijsko-ameriška umetnica Wangechi Mutu vanje postavila štiri bronaste skulpture, ki so jih navdihnili običaji afriških žensk.

Od tedaj muzej letno naroči drugemu umetniku, da niše zapolni z deli. Leta 2020 naj bi jih krasile skulpture v Ženevi rojene umetnice Carol Bove, vendar je bila zaradi pandemije covida-19 razstava skulptur v nišah prestavljena na leto 2021.