Svet 19.9.2022 5:00

Bronasti predmeti iz Benina pred vrnitvijo še zadnjič na ogled v Berlinu

Berlin, 19. septembra - Več deset bronastih predmetov, ki so nekoč krasili kraljevo palačo Kraljevine Benin in so bili predmet kraje v kolonialnem obdobju, je od sobote še zadnjič na ogled v Berlinu, preden jih bodo vrnili v Nigerijo.

Nemčija, Berlin. Bronasti predmeti, ki so nekoč krasili kraljevo palačo Kraljevine Benin in so bili predmet kraje v kolonialnem obdobju. Foto: dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Bronasti predmeti, ki so nekoč krasili kraljevo palačo Kraljevine Benin in so bili predmet kraje v kolonialnem obdobju.
Foto: dpa/STA

Priznana dela afriške umetnosti in njihovo potovanje do razstave v Humboldtovem muzeju pričajo o tem, da Nemčija postopoma obračunava s kolonialnim obdobjem in krivicami iz preteklosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev, da vrne nekatere bronaste predmete, je zadnja v nizu potez, ki so jih sprejeli v Berlinu, da bi poskušali prevzeti odgovornost za zločine kolonialne dobe, vključno s tem, da je Nemčija maja lani uradno priznala genocid, ki ga je izvršila v Namibiji.

Med predmeti, ki so razstavljeni, sta prestola in spominski doprsni kip monarha Kraljevine Benin v današnji Nigeriji.

Dve sobi v muzeju sta posvečeni umetnosti in zgodovini kraljestva, razstavo pa so po navedbah nemške strani pripravili "v tesnem sodelovanju s partnerji v Nigeriji".

"Mislim, da smo na pravi poti glede kolonialne nepravičnosti," je dejal Hermann Parzinger, predsednik Fundacije za prusko kulturno dediščino, ki skrbi za nacionalne muzeje v nemški prestolnici. Po njegovih besedah še niso blizu konca, vendar so bili muzeji pripravljeni nadaljevati svojo pot do boljšega razumevanja preteklosti skupaj z mednarodnimi partnerji.

Po evropskih muzejih je trenutno raztresenih na tisoče beninskih bronastih predmetov, potem ko so jih konec 19. stoletja izropali Britanci. Številni muzeji so se začeli ukvarjati z vrnitvijo teh del.

"Tako kot Nizozemska in Belgija je tudi Nemčija vzpostavila muzejsko politiko, ki ima luciden pogled na kolonialno preteklost," je za AFP povedal francoski zgodovinar in specialist za to obdobje Pascal Blanchard.

Nemčija sicer ni edina država, ki je začela vračati ukradene artefakte. Novembra 2021 je Francija Beninu vrnila 26 artefaktov iz Abomeyja. Vse večje so tudi zahteve do Britanskega muzeja, ki ima okoli 700 bronastih predmetov. V muzeju so dlje časa trdili, da je njihova obsežna zbirka tujih artefaktov, kot je Elginov marmor, vzet iz Partenona v Atenah, tam najbolje hranjena.

Kot je za AFP povedala zgodovinarka Benedicte Savoy, prošnje za vrnitev predmetov segajo v 60. leta prejšnjega stoletja, vendar so bile "utišane, zavrnjene in leta pozabljene".

Nigerija načrtuje gradnjo muzeja v Beninu na jugu države, kjer bi združila predmete ob njihovi vrnitvi.