Slovenija 20.9.2022 8:00

Festival Sonica na več prizoriščih z domačimi in tujimi umetniki

Ljubljana, 20. septembra - V Ljubljani se bo danes začel festival eksperimentalne elektronske glasbe in zvočne umetnosti Sonica. Do nedelje bo povezal pet prizorišč, na katerih se bodo vrstili zvočni dogodki, instalacije, avdiovizualni performansi, koncerti in konferenca. Sodelovalo bo več kot 20 mednarodnih in domačih umetnikov.

Ljubljana. Festival Sonica leta 2015. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Sonica leta 2015.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Organizatorji v zavodu MoTA so letošnjo 14. izdajo naslovili New Realations kot sestavljanko dveh izrazov - New Reality in New Relations (Nova realnost, novi odnosi). S tem želijo poudariti potrebo in željo po novih vrstah sodelovanj in stikov tudi v ustvarjalnosti.

Tema je vezana na postpandemično realnost, ki se odraža v drugačnem načinu dojemanja sveta tako geopolitično kot intimno. Koncept skuša nasloviti potencial, ki ga ima postcovidni čas za oblikovanje novih prostorov in platform, kjer se lahko vzpostavijo nove realnosti, je za STA povedal programski sodelavec Jaša Bužinel.

Festival je zamišljen kot platforma, namenjena refleksiji in kontestualizaciji trenutnega stanja na srednje-, vzhodno- in južnoevropski sceni na področju zvočne umetnosti. V Cukrarni bo tako danes na sporedu celodnevna konferenca Odmevi zvočne umetnosti na Vzhodu kot poskus pregleda zvočnih praks v tem prostoru.

Poleg tega Sonica prinaša tudi avtorska naročila in umetniške rezidence, ki umetnikom nudijo prostore podpore in umika, v katerih se lahko vzpostavijo novi stiki in rodijo sveže ideje. V koncertnem in klubskem programu, ki bo potekal v Kinu Šiška, Klubu CD in klubu Channel Zero, se bo med drugim predstavil domači trio Širom skupaj s francoskim mojstrom na instrumentu hurdy gurdy Yannom Gourdonom.

Solo projekt Climbing Up bo premierno predstavil tudi sodobni slovenski skladatelj, pianist in producent Bowrain. Znotraj rezidenc bodo skupne avtorske materiale predstavili še trojica, v katero so se povezali glasbeniki iz Libanona, Slovenije in Hrvaške Tony Elieh, Jaka Berger in Branimir Štivić, ter francosko-slovenska naveza Frederic D. Oberland in Irena Z. Tomažin v sodelovanju s francosko umetnico Fanny Beguely.

V koncertnem in klubskem programu bodo med drugim nastopili še francoska didžejka Marcelle, italijanski eksperimentator Lorem in švicarski glasbenik Feldermelder.