Slovenija 21.9.2022 10:16

Pionirski dom z novim programom Pionirski teater

Ljubljana, 21. septembra - Pionirski dom z letošnjo sezono pričenja progam Pionirski teater, ki bo namenjen samostojnim kulturnim ustvarjalcem, nevladnim organizacijam, samozaposlenim v kulturi, zavodom in društvom. Vrhunske svobodne profesionalne ustvarjalce želijo povezati in jim ponuditi prostor, kjer lahko ustvarjajo in svojo umetnost predstavijo gledalcem.

Ljubljana. Pionirski dom - Center za kulturo mladih. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pionirski dom - Center za kulturo mladih.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Gledališka dejavnost je pomemben in vitalen del Pionirskega doma; ponujajo gledališke šole, veliko njihovih učencev pot nadaljuje v umetniških poklicih. Zato si z novim programom Pionirski teater želijo svojim učencem približati tudi profesionalno gledališče in jim omogočiti vpogled v širši kulturno-ustvarjalni prostor. S pestro ponudbo žanrsko različnih vsebin bodo nagovarjali širok krog gledalcev, ki bodo tako širili svoje zanimanje.

V Pionirskem domu so tudi prepričani, da imajo kot javni zavod na področju kulture dolžnost aktivno nagovoriti vse bolj perečo problematiko svobodnih kulturnih ustvarjalcev in prekarnih kulturnih delavcev. Zato z novo gledališko sezono odpirajo program Pionirski teater, ki bo namenjen samostojnim kulturnim ustvarjalcem, nevladnim organizacijam, samozaposlenim v kulturi, zavodom in društvom.

Omogočili jim bodo brezplačne prostore za vaje, finančno dostopne prostore za predstave ter jim neprofitno pomagati pri promociji in trženju njihovih umetniških projektov. Pod netržnimi pogoji jim bodo ponudili dvorano Plesnega centra Jenko na Miklošičevi cesti in Festivalno dvorano. Kot so še zapisali, želijo na svoje odre povabiti ustvarjalce vseh žanrov in smeri svobodnega umetniškega ustvarjanja: gledališke dogodke za otroke in odrasle, plesne predstave, literarne dogodke, umetniške razstave, koncerte in drugo.

Na drevišnjem odprtju v Festivalni dvorani bosta zbrane nagovorila svetovalka ministrice za kulturo Kim Komljanec in ljubljanski župan Zoran Janković.

Pionirski dom - Center za kulturo mladih je vodilna institucija na področju izvenšolskega preživljanja prostega časa otrok in odraslih. Njihovi pedagogi poučujejo 12 tujih jezikov, šest inštrumentov in vodijo več kot 30 kulturno-umetniških tečajev, v Festivalni dvorani pa se vrstijo dnevne, večerne, uradne, zabavne in gala prireditve.