Slovenija 22.9.2022 5:00

Začenja se jubilejni 60. Linhart

Postojna, 22. septembra - V Kulturnem domu Postojna se danes dopoldne začenja tridnevno 60. Linhartovo srečanje, festival ljubiteljskega gledališča iz Slovenije in zamejstva, na katerem se za nagrade poteguje sedem predstav po izboru selektorja Mihe Goloba. Zvečer pa bo organizator JSKD na uradnem odprtju podelil tudi priznanja najbolj zaslužnim amaterskim gledališčnikom.

Postojna, občina Postojna Novinarska konferenca pred 60. Linhartovim srečanjem, ki se začne v četrtek v Kulturnem domu Postojna. Foto: Eva Horvat/STA

Postojna, občina Postojna
Novinarska konferenca pred 60. Linhartovim srečanjem, ki se začne v četrtek v Kulturnem domu Postojna.
Foto: Eva Horvat/STA

Za matičke tekmujejo Izpoved mazohista (Žaba gleda&išče, Prosvetno društvo Vrhovo), Strasti, laži in maček v žaklju (Loški oder Škofja Loka), Slovenska kura ali Devica Marija začne trenirati boks (Gledališče 2B, Gledališče Bohinjska Bistrica), Pod svobodnim soncem (Združeni gledališki ustvarjalci društev ZKD Celje), Balkanska trilogija (Gledališka skupina Dramatikon, Kranj), Slava Klavora spomenik (Gledališka skupina PMM, Pekarna Magdalenske mreže Maribor) in Kri in voda (KUD Fofité, Medvode).

Strokovna žirija pod vodstvom igralke Judite Zidar bo poleg kakovosti interpretacije ocenjevala celovitost in izvirnost predstave, izbor teksta ter likovno celovitost. Matičke bodo podelili ob zaključku festivala v soboto zvečer, že na nocojšnjem odprtju pa bodo direktor Javnega sklada kulturnih dejavnosti (JSKD) Damjan Damjanovič podelil najvišja odličja in priznanja za gledališko dejavnost za preteklo leto.

Dobitnik Linhartove plakete je Bojan Dornik iz Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, Linhartovo listino pa bosta dobili Zdenka Bevc iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana in Tjaša Klanjšček iz Mladinsko - kulturno umetniškega društva Prva gimnazija Maribor.

Kot je pred začetkom festivala povedal Golob, sicer režiser, ki ljubiteljsko sceno spremlja že več kot 20 let in je letos drugič selektor srečanja, kakovost predstav iz leta v leto raste, nenazadnje zato, ker najbolj zagnana gledališča v svoje delo vlagajo veliko energije in entuziazma ter sodelujejo s profesionalnimi režiserji ali mentorji.

Golob predstave - izbiral je med 21 v ožjem izboru po predhodnih regijskih selekcijah - ocenjuje kot zelo kakovostne, med ogledom pa ga je presenetilo zelo veliko število izredno družbeno in politično angažiranih. V prejšnjih letih težje teme niso tako izstopale, nov trend pa pripisuje kriznim razmeram, predvsem pandemiji.

Postojna gosti festival na pobudo vodje postojnske enote JSKD Silve Bajc, in sicer od leta 2006, z izjemo 2020, ko je zaradi epidemije odpadel. Kot je zapisala v spremljevalni knjižici, se je že prvo leto pokazalo, "da se Linhart v Postojni dobro počuti, saj je tu našel vse, kar je potreboval". Njeno mnenje delijo mnogi ljubiteljski gledališčniki, ki po besedah organizatorjev vsako leto komaj čakajo, da se spet vrnejo na druženje v Postojno.