Slovenija 21.9.2022 20:30

Razstava ob izidu knjige Laibach 40 let večnosti

Ljubljana, 21. septembra - Teodor Lorenčič, književnik in ljubiteljski fotograf, je leta 1983 spremljal skupino Laibach na Turneji po okupirani Evropi. Po dolgem iskanju je v škatli našel fotografije, ki bodo do 21. oktobra na ogled v Galeriji Photon. Razstava 200 fotografij spremlja izid Lorenčičeve knjige, ki je izšla pri srbski založbi Službeni glasnik.

Skupina Laibach je z javnim nastopanjem začela leta 1982 v Ljubljani. Še istega leta so odpotovali v London, da bi podpisali pogodbo z eno od založb, s katerimi so želeli sodelovati, a naleteli na negativen odziv, ker se "še niso srečale s skupinami iz vzhodne Evrope; sploh pa ne s takšnimi kot, je Laibach - z neznosnim industrijskim hrupom, oblečene v vojaške uniforme", je na novinarski konferenci povedal član skupine Laibach Jani Novak.

Kasneje so nastopili na koncertu Final Academy, kjer so spoznali britansko skupino Last Few Days in jih, kot je povedal Novak, "povabili, da z Laibachi nastopijo v Ljubljani in v Zagrebu". Nastop na Zagrebškem bienalu se je končal s posredovanjem vojaške policije in privedel do tega, da je v Jugoslaviji za Laibache obveljala prepoved imena in javnega nastopanja.

"Pozneje je padla ideja, da se skupaj odpravimo še na turnejo po Evropi, kar je bilo precej zanimivo, saj so imeli oni oblečene angleške uniforme, mi pa jugoslovanske," je povedal Novak. V razstavnem listu piše, da so z "okupacijo" Evrope pričeli 3. novembra 1983, prevozili 5000 kilometrov, obiskal osem držav in izvedli 17 koncertov v 16 mestih.

"Fotografski material turneje Occupied Europe tour 1983, dokumentarno pričevanje, neizogibno za razumevanje Laibacha, je bil izgubljen skoraj dve desetletji," je zapisal Teodor Lorenčič, ki je bil, kot je za novinarje povedal sam, na turneji nekakšen "libero", ki se je znašel v vseh možnih pozicijah.

K turneji je prispeval tudi dve ključni stvari - Volkswagnovega hrošča, ki je bil eden od dveh avtomobilov na turneji, in fotoaparat Canon A-1, ki je bil takrat prava redkost. Z njim je nenačrtovano posnel 570 dokumentarnih fotografij, ki jih je kasneje, v času božiča, ko se je predčasno vrnil s turneje, razvil v temnici revije Mladina.

Istočasno je napisal tudi reportažo, s katero si je lahko veliko pomagal pri pisanju knjige in postavljanju razstave.

Povedal je še, da je težko po spominih napisati knjigo 37 let po turneji, a prav fotografije so mu pomagale, da se je čustveno približal tistemu času. Zato je veliko več časa porabil za pregledovanje fotografij, kot za samo pisanje.

Knjigo, ki je dostopna v srbskem in angleškem jeziku, sestavljajo manifest, teorija, dokumentarno - faktičen del, subjektivna pripoved in fotografije, ki so na ogled na razstavi v Galeriji Photon.