Slovenija 23.9.2022 8:00

V Tolminu bodo podelili Valvasorjeva odličja

Tolmin, 23. septembra - V Kinogledališču v Tolminu bo opoldne slovesna podelitev Valvasorjevih odličij, ki jih bodo izročili v okviru zborovanja Slovenskega muzejskega društva. Dobitnica Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo je muzejska svetnica Alenka Domjan, podelili pa bodo tudi nagrade za enkratne dosežke, častna priznanja in Valvasorjev nagelj.

Dolina Soče. Tolmin. Foto: STA Arhiv STA

Dolina Soče.
Tolmin.
Foto: STA
Arhiv STA

Imena prejemnikov Valvasorjevih odličij so razkrili že maja v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani.

Prejemnica nagrade za življenjsko delo Alenka Domjan je med drugim zaslužna za vzpostavitev celjske Galerije sodobne umetnosti leta 1993. Leta 1998 je pridobila še dodatne razstavne površine s selitvijo galerije v pritličje Knežjega dvorca. Novi galerijski prostori so se pozneje oblikovali v Center sodobnih umetnosti, v katerem je delala vse do upokojitve leta 2010. V Likovnem salonu Celje in Galeriji sodobne umetnosti je v svojem 33-letnem poklicnem obdobju pripravila več kot 300 razstav tako domačih kot tujih likovnih umetnikov, sodelovala pa je tudi z vrsto domačih in tujih galerij. Leta 1993 je za svoje delo prejela srebrni celjski grb.

"Pri strokovnem delu ni sledila le formalnemu institucionalnemu programu, temveč je programe načrtovala v skladu z načelom fleksibilnosti, dinamičnosti in kreativnosti ter odpirala široke možnosti tudi poetikam, ki so jih vnašali posamezni gostujoči kustosi in umetniki," piše v obrazložitvi nagrade, v kateri je izpostavljeno tudi njeno delo po upokojitvi. Kot izjemna poznavalka likovne umetnosti se še naprej posveča umetnosti in dogajanju okrog nje, so med drugim zapisali v obrazložitvi.

Nagrade za enkratne dosežke bodo podelili za razstavo Rdeče in črno, Evropa na ljubljanskem kongresu 1821 v Mestnem muzeju Ljubljana (avtor Janez Polajnar), razstavi Ljubiteljev zaklad / zbirki akademika prof. dr. Vinka Kambiča in primadone Vilme Bukovec v Galeriji Kambič Metlika, ki jo podpisuje avtorska skupina Andreja Brancelj Bednaršek, Milček Komelj, Marko Kambič, Nina Gale, Marko Košir, Mateja Černič, Leon Gregorčič, Jurij Kocuvan in Alenka Misja, ter razstavi Živeti skupaj. O čebeli in človeku. Avtorica razstave v Čebelarskem muzeju v Radovljici je Petra Bole s sodelavci.

Častna priznanja bodo izročili snovalcem Mitskega parka Rodik (Občina Hrpelje-Kozina) za posebno prezentacijo pripovednega izročila, prejeli ga bodo tudi Peter Cigler, prostovoljec v Dolenjskem muzeju Novo mesto, ter profesor Dušan Kogoj s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani za ureditev zbirke geodetskih inštrumentov na fakulteti ter predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak za aktivno prizadevanje vlaganja v zaščito, predstavljanje in promoviranje slovenske kulturne dediščine ter mecenstvo kot del trajnostne strategije NLB.

Valvasorjev nagelj pa si je prislužila razstava Safeta Zeca Exodus in objemi na ogled v izbranih razstavnih prostorih Pirana in Portoroža. Avtorska skupina projekta je bila Safet Zec, Polona Senčar, Nives Marvin, Ljudmila Sinkovič, Mira Ličen.

Komisijo za odličja so sestavljali Jana Babšek iz Tržiškega muzeja, Marjetka Balkovec Debevec iz Slovenskega šolskega muzeja (predsednica), Marjeta Bregar iz Dolenjskega muzeja Novo mesto, Miha Mlinar iz Tolminskega muzeja, Karla Oder iz Koroškega pokrajinskega muzeja, Natalija Štular iz Slovenskega planinskega muzeja in Blaž Vurnik iz MGML - Mestnega muzeja Ljubljana.