Slovenija 24.9.2022 8:00

V MGL Idiot Dostojevskega s psihološkim spopadom štirih likov

Ljubljana, 24. septembra - V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo drevi premierno uprizorili predstavo Idiot, ki jo je po romanu F. M. Dostojevskega priredila Eva Mahkovic, režiral pa Juš A. Zidar. Predstava se med drugim osredotoča na intenziven psihološki spopad med karakterno povsem različnimi liki: Miškinom, Rogožinom, Nastasjo in Aglajo, so zapisali v MGL.

Ljubljana. Mestno gledališče Ljubljansko. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestno gledališče Ljubljansko.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal režiser, ki je z Evo Mahkovic, ki je sicer avtorica priredbe in dramaturginja predstave, sodeloval pri nastajanju besedila, nista želela oživiti romana iz 19. stoletja, pač pa sta hotela ujeti razmišljanje Dostojevskega in psihologijo njegovih likov, ki je aktualna še danes.

Naslovni lik je knez Lev Nikolajevič Miškin, naiven, sočuten in, kot se zdi, po značaju skoraj nenaravno dober, se iz Švice, kjer se je zadnja leta zdravil zaradi epilepsije, vrača v rusko družbo aristokratov in bogatih trgovcev.

Dostojevski svojega protagonista vrže v razklano družbo, ki je brez sleherne moralne avtoritete, v čas prebujajočega se kapitalizma, v čas povzpetniških in strogo preračunanih medsebojnih odnosov, individualnih travm in idejnega nihilizma, v čas vsebinske izpraznjenosti in fragmentarnosti.

V vlogi Miškina nastopa Filip Samobor.

Nastasjo Filipovno Baraškovo v predstavi igra Ajda Smrekar, Parfjona Semjonoviča Rogožina Primož Pirnat, Aglajo Ivanovno Jepančino pa Klara Kuk k. g..

Po premieri bodo podelili Dnevnikovo nagrado najboljšemu ustvarjalcu ali ustvarjalki MGL v minuli sezoni.