Svet 25.9.2022 5:00

Film Rahele Jagrič Pirc Vesolje med nami se predstavlja na Slovaškem

Bratislava, 25. septembra - V slovaškem mestu Nove Mesto nad Vahom te dni poteka festival otroškega in mladinskega filma Cinedu, ki je v uradni program uvrstil tudi slovenski celovečerni prvenec režiserke Rahele Jagrič Pirc Vesolje med nami. Film bo na sporedu danes popoldne, projekcije se bo udeležila tudi režiserka.

Režijski prvenec, ki si ga bodo ogledali mladostniki iz starostne skupine 13+, je mladinska drama o odraščanju, postavljena v mestece Kostanjevica na Krki. Zgodba govori o 14-letnemu Kanadčanu Tobiju, ki z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli. Mama namreč pripravlja razstavo v lokalni galeriji.

Tobi ni navdušen, da bo moral počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se še stopnjuje, ko se sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do nenavadnega srečanja z oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi "vaški izobčenec".

Herman odpre Tobiju vrata pozabljenega observatorija, kjer mu podeli življenjske nauke, ki izvirajo v vesolju in se nanašajo na življenje na Zemlji. Observatorij pa postane Tobiju tudi zatočišče, kamor beži ob novem spoznanju, da imata starša v zakonu težave in da je bila mamina razstava izgovor za pobeg iz Kanade. Tako Tobi kot njegova mama se morata soočiti s perečimi odnosi, potlačenimi strahovi ter lokalno družbo, ki nanju gleda, kot da sta z drugega planeta, so vsebino filma povzeli pri Slovenskem filmskem centru (SFC).

V filmu igrajo Kolja Chilima Budišin, ki je na mednarodnem festivalu otroškega filma v Seulu prejel nagrado za najboljšega igralca, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Matic Jamar, Neja Čušin, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman in drugi.

Soscenaristka filma je Darja Medić. Producent je Arsmedia, koproducenti pa so RTV Slovenija, MB Grip, NuFrame, Zvokarna, Mir Media Group (Srbija), v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film. Film je sofinanciral SFC, finančno podporo je prejel tudi od Filmskega centra Srbije in srbskega ministrstva za kulturo.