Svet 27.9.2022 6:00

Blizu Berlina odprli nov muzej Minsk

Berlin, 27. septembra - V Potsdamu blizu Berlina so odprli nov muzej Minsk, posvečen umetnosti, ki je nastala v nekdanji Nemški demokratični republiki (NDR). Novi muzej so po dveh letih obnovitvenih del vzpostavili v nekdaj priljubljeni restavraciji s teraso. Stavba je po padcu berlinskega zidu propadala.

Novi muzej umetnosti kulturnega mecena Hassa Plattnerja razstavlja umetnine NDR iz njegove osebne zbirke in sodobno umetnost. Za otvoritveni konec tedna so hitro razprodali 3200 vstopnic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekdanja restavracija Minsk, zgrajena v 70. letih prejšnjega stoletja, je bila priljubljena točka srečevanj v Potsdamu, glavnem mestu dežele Brandenburg, ki obdaja Berlin. Po združitvi mesta leta 1990 je tam še nekaj let delovala restavracija, potem pa je hiša vse bolj propadala.

Leta 2019 je stavbo kupila Plattnerjeva fundacija in jo prenovila.

Otvoritvena razstava, na kateri so na primer umetniška dela nemškega umetnika Wolfganga Mattheuerja in kanadskega umetnika Stana Douglasa, se osredotoča na različne poglede na pokrajino. Na ogled bo do sredine januarja.

To je drugi muzej Fundacije Hasso Plattner po muzeju Barberini, ki ga je Plattner rekonstruiral v istoimenski baročni palači v Potsdamu. Od leta 2017 je v muzeju Barberini razstavljena Plattnerjeva zbirka impresionistov.