Svet 29.9.2022 6:00

Na Festivalu animacije v Berlinu filma Špele Čadež in Urške Djukić

Berlin, 29. septembra - V nemški prestolnici se danes začenja Festival animacije Berlin - FAB. V mednarodni tekmovalni program sta uvrščena tudi slovenska animirana filma Babičino seksualno življenje Urške Djukić in Steakhouse Špele Čadež. Festival se bo sklenil 2. oktobra.

Festival v Berlin pripelje najboljše mednarodne in regionalne animirane filme. Ob petih tekmovalnih programih v spremljevalnem programu ponuja projekcije, delavnice, pogovore in predstavitve, interaktivna doživetja ter dogodke, namenjene mreženju, piše na spletni strani festivala. Festivalski program poteka na več lokacijah po mestu.

Animirano-dokumentarni kratki film Babičino seksualno življenje bodo prikazali v petek, 30. septembra. Večkrat nagrajeni film skozi pričevanja o intimnosti podeželskih žensk povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače.

Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Sorežiserka in animatorka je Emilie Pigeard.

Kratki animirani film Steakhouse Špele Čadež pa bo na sporedu v nedeljo, 2. oktobra. Večkrat nagrajeni animirani film animatorke in režiserke, lanske prejemnice nagrade Prešernovega sklada, subtilno spregovori o družinskem nasilju, skrhanih odnosih v razmerjih in tihem maščevanju, ki se kuha. V risbi in animaciji so poleg Špele Čadež sodelovali še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clementine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož.

Špela Čadež bo v nedeljo na festivalu vodila tudi tečaj, kjer bo predstavila svoje delo kot režiserka, animatorka in producentka.