Svet 28.9.2022 8:28

V Londonu razstava o vplivu konj na umetnika Luciana Freuda

London, 28. septembra - V londonski galeriji Ordovas je na ogled razstava, s katero se želijo pokloniti 100. obletnici rojstva umetnika Luciana Freuda. Razstava se osredotoča na umetnikovo veliko ljubezen do konj. Postavitev prikazuje dela, izposojena iz muzejskih in zasebnih zbirk, na katerih je predstavljen vpliv konj na umetnikovo življenje.

Ljubljana. Britanski slikar Lucian Michael Freud (1922 - 2011). Foto: Wikipedia

Ljubljana.
Britanski slikar Lucian Michael Freud (1922 - 2011).
Foto: Wikipedia

Lucian Freud se je po pisanju portala Artdaily nad konji začel navduševati že v zgodnjem otroštvu, ko je hodil jahati na podeželje, ven iz Berlina, kjer so konje redili njegovi stari starši. Pozneje so ga v internatu v Devonu včasih našli celo spati v hlevih pri konjih.Freud je vse življenje skiciral in slikal konje, njegovo najzgodnejše ohranjeno delo pa je skulptura konja, ki jo je dokončal pri petnajstih letih.

Kot osrednji eksponat na razstavi Artdaily izpostavlja delo Mare Eating Hay iz leta 2006, ki doslej še ni bilo razstavljeno v javnosti. Slika je izposojena iz zasebne zbirke in je ena izmed dveh slik Sioux, kobile v centru, imenovanem Wormwood Scrubs Pony, kjer si je Freud med letoma 2003 in 2006 uredil začasni atelje.

Na razstavi so na ogled tudi prvič v javnosti predstavljene skicirke in umetnikova korespondenca, razstavljen pa je tudi umetnikov avtoportret iz leta 2002, ki je bil leta 2016 razstavljen v Met Breuer, med letoma 2019 in 2020 pa na Kraljevi akademiji.

Lucian Freud (1922-2011) je veljal za enega najpomembnejših britanskih umetnikov 20. stoletja, ki ga je umetnostna kritika pogosto označevala kot obsedenega slikarja mesa. Njegove študije aktov so izjemno naturalistične. Rodil se je v Berlinu, leta 1933 pa je z družino pred nacisti pobegnil v Veliko Britanijo. Britansko državljanstvo je imel od leta 1939.

Poleti so na dražbi prodali njegov portret, ki ga je naslikal britansko-irski slikar Francis Bacon, za kar 43,3 milijona funtov. Portret je bil naslikan leta 1964 in prikazuje Freuda z razgaljenimi prsmi in pošastnim obrazom, ki z iztegnjenimi rokami in stisnjenimi pestmi sedi na klopi. Temelji na črno-beli fotografiji, ki jo je posnel skupni prijatelj obeh umetnikov John Deakin, in osvetljuje prijateljstvo in rivalstvo med umetnikoma. Po navedbah avkcijske hiše Sotheby's je delo "primer para dveh najpomembnejših slikarjev v kanonu umetnosti 20. stoletja". Bacon je umrl leta 1992, Freud pa leta 2011.