Slovenija 30.9.2022 9:10

V Kranju se začenja 11. mednarodni festival likovnih umetnosti

Kranj, 30. septembra - S pohodom po galerijskih razstaviščih in podelitvijo nagrad se bo danes ob 17. uri začel 11. Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj. Na letošnjem festivalu, ki nosi naslov Ecce Homo - Figura v novi realnosti, se bo do 2. novembra na 14 prizoriščih predstavljalo 98 avtorjev iz 20 držav.

Kot je na novinarski konferenci pred začetkom festivala povedala njegova nova umetniška vodja Martina Marenčič, so se odločili za temo, ki na festivalu še ni bila obravnava, in sicer figuraliko. Figuralika je likovno upodabljanje stvarnega sveta, zlasti živih bitij, tema festivala pa je predvsem podoba človeka ali človeštva v današnjem času.

Tema je tudi letos, kot je izpostavila Marenčičeva, zastavljena precej široko, da dopušča neomejeno možnosti za izraz v različnih medijih. Prvič bodo letos na ogled postavili tudi ilustracije in stripe, na današnjem otvoritvenem dogodku pa bodo izvedli live art performans, s katerim bo festival dobil še svoj zadnji razstavni eksponat.

Tako kot vsa leta doslej želi festival tudi letos presenetiti z novitetami in poskrbeti za nabor najboljših del domačih in tujih umetnikov. V prihodnjem letu pa Marenčičeva upa, da bodo lahko še dodatno razširili nabor medijev in tako publiki ponudili še bolj pester vpogled v sodobno umetniško sceno.

Predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov Zoran Poznič je poudaril, da je Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj največji festival likovne in vizualne umetnosti v Sloveniji, predstavlja pa tudi enega izmed glavnih stebrov likovne kulture na Slovenskem.

"Z vsemi svojimi spremljevalnimi dejavnostmi, z odpiranjem novih in novih vsakoletnih zadanih tem in likovnih problemov predstavlja ne samo veličastno manifestacijo likovne umetnosti nasploh, ampak postavlja tudi vprašanja, išče odgovore in predvsem širi vedenje o pomembnosti tako žlahtne kulturne in umetniške panoge, kot je likovnost na začetku 21. stoletja," je o festivalu izpostavil Poznič.

Festival si je pred desetletjem zamislil akademski slikar Klavdij Tutta, letos pa je njegovo umetniško vodenje prepustil mlajši generaciji Likovnega društva Kranj. Pri organizaciji festivala sodelujejo še Zavod za turizem in kulturo Kranj, Gorenjski muzej ter Layerjeva hiša.

Kot je dejal direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh, festival v mestno jedro pripelje precej obiskovalcev in prispeva k njegovi oživitvi. Iz leta v leto raste obisk skupin iz osnovnih in srednjih šol, saj mladim nudi možnost, da v spremstvu umetnikov spoznajo likovno umetniško kulturo. Brezplačno strokovno vodenje je na voljo tudi drugim obiskovalcem.