Slovenija 3.10.2022 8:53

V Cankarjevem domu opera Napudrana s Sabino Cvilak v naslovni vlogi

Ljubljana, 3. oktobra - Na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma bo drevi zaživela opera Napudrana Thomasa Adesa s Sabino Cvilak v naslovni vlogi. Sodobna operna klasika je eno največkrat izvajanih Adesovih odrskih del. Govori o Margarte Campbell, vojvodinji Argyll in njenih razvpitih spolnih podvigih s političnim podtonom, ki so polnili strani britanskih tabloidov.

Ljubljana. Slovenska operna pevka Sabina Cvilak. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska operna pevka Sabina Cvilak.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot je zapisala režiserka Eva Hribar, se za lažno podobo fatalne ženske, ki s svojo fizično lepoto obvladuje moške, skriva njena prava narava. Vsakič, ko se pogleda v ogledalo, stopi stik s svojo notranjo žensko, ki želi od nje pristnost in resnico. Ker ni sposobna opustiti starih navad in načinov delovanja, ki vključujejo predvsem hrepenenje po materialnih dobrinah in obilico telesnih užitkov, zataji svojo pravo naravo in se s tem obsodi na propad.

Opera v dveh dejanjih za štiri pevce in komorni ansambel je ob nastanku takrat mladega Adesa izstrelila med zvezde opernih in koncertnih odrov. Skladatelj, ki je obenem tudi izvrsten dirigent in pianist, je prejemnik vrste glasbenih nagrad za kompozicijo, obenem pa dirigira in koncertira po vsem svetu, so zapisali pri Cankarjevem domu.

V glavni vlogi vojvodinje bo nastopila Sabina Cvilak, ob njej pa britanski basist Graeme Danby, koloraturna sopranistka Neža Vasle in tenorist Gregor Ravnik. Igral bo orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Dirigiral bo Simon Dvoršak. Scenograf operne predstave je Jaro Ješe, kostumografinja Sandra Dekanić.

Opera bo v angleškem jeziku z nadnapisi.