Od blizu 4.10.2022 10:34

Pred izbiro Nobelovega nagrajenca za literaturo: Je morda čas za Salmana Rushdieja?

pripravila Ksenija Brišar

Stockholm, 4. oktobra - V četrtek bo znan letošnji dobitnik Nobelove nagrade za literaturo. Izbira nagrajenca običajno ni lahka. Odbor pri Švedski akademiji izbira med najpomembnejšimi avtorji trenutnega časa, njegove odločitve pa pogosto presenetijo ter spodbudijo različna razmišljanja in kritike. Prav tako različna so ugibanja o možnem nagrajencu.

Švedska, Stockholm. Podoba Alfreda Nobela na zlatem medaljonu. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Švedska, Stockholm.
Podoba Alfreda Nobela na zlatem medaljonu.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Izbira pogosto tarča kritik

Kdo bo letošnji nagrajenec, bo odločil šestčlanski odbor akademije, ime pa ostaja skrivnost do zadnjega. Ugibanj o možnih dobitnikih je veliko, prav tako kot je velik nabor možnih kandidatov. Izbira nagrajenca pogosto naleti na kritike, odbor za podelitev pa je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP znan po svoji afiniteti do izpostavljanja manj znanih pisateljev namesto avtorjev uspešnic.

V zadnjih dveh letih je akademija podelila nagrado ameriški pesnici Louise Gluck in tanzanijskemu pisatelju Abdulrazaku Gurnahu. Njuna dela niso bila množično prevajana in niso bila znana širši javnosti, znana niso bili niti nekaterim založnikom.

"Po lanskem letu mislim, da je morda celo nekoliko težje ugibati, kdo bi nagrado lahko dobil letos," je povedala literarna kritičarka za Švedski radio Lina Kalmteg in se spomnila "popolnega presenečenja" v studiu, ko so lani prebrali Gurnahovo ime.

"Mislim, da lahko po lanskem presenečenju letos pričakujemo bolj znano ime," pa je po pisanju AFP ocenil urednik kulture pri švedskem časopisu Dagens Nyheter Bjorn Wiman.

Morda spet čas za avtorico?

Potem ko je akademija leta 2018 nagrado zaradi spolnega škandala preložila, leto kasneje pa presenetila s kontroverzno odločitvijo, da počasti avstrijskega avtorja Petra Handkeja, so sledile obljube, da bodo nova merila privedla do bolj globalne nagrade za književnost, ki bo enakovredna po spolih. Od takrat jo je podelila dvema avtoricama, poleg Louise Gluck še Olgi Tokarczuk, zato AFP ugiba, ali to morda pomeni dobro napoved, da bo tudi letošnja prejemnica ženska.

V tem primeru bi dobitnice lahk bile Joyce Carol Oates iz ZDA, Annie Ernaux ali Maryse Conde iz Francije ali Kanadčanka Margaret Atwood. "Nagrada ruski avtorici in odkriti kritičarki Kremlja Ljudmili Ulitskoj, ki se pogosto omenja kot potencialna kandidatka, bi prav tako poslala močno sporočilo po invaziji Moskve na Ukrajino," je zapisala agencija.

V nasprotju z mnogimi literarnimi priznanji za Nobelovo nagrado ni ožjega izbora, nominacije in razprave v akademiji pa ostanejo skrivnost 50 let. Pred izbiro gre tako zgolj za špekulacije. Na stavnicah sicer visoko kotira Francoz Michel Houellebecq, čigar ime že vrsto let kroži v nobelovskih krogih.

Ali je čas za Salmana Rushdieja?

Visoko je tudi britanski pisatelj indijskega rodu Salman Rushdie, ki so ga avgusta poskušali umoriti v zvezni državi New York. Da bi lahko bil eden od možnih dobitnikov, je v članku za New Yorker pred dobrim mesecem zapisal kolumnist David Remnick. Kot je ocenil, si njegovi literarni dosežki zagotovo zaslužijo priznanje Švedske akademije, Nobelova nagrada pa bi bila po njegovem mnenju na simbolni ravni očitek nasprotnikom svobodne besede.

Med imeni, ki se pogosto omenjajo kot možni dobitniki, AFP navaja tudi ameriška avtorja Thomasa Pynchona in Dona DeLilla. "Veliki ameriški postmoderni romani še niso bili nagrajeni," je opozoril literarni kritik pri Dagens Nyheter Jonas Thente.

Med favoriti sta še Jon Fosse in Karl Ove Knausgaard iz Norveške, ki bi lahko nagrado vrnila v Skandinavijo več kot desetletje po tem, ko jo je prejel švedski pesnik Tomas Tranströmer.

Kritičarka regionalnega dnevnika Goteborgs-Posten Maria Hymna Ramnehill pa je izrazila upanje, da bi nagrado prejela francosko-maroški pisatelj Tahar Ben Jelloun ali hrvaška avtorica Dubravka Ugrešić. Kot je povedala, oba v svojih delih na različne načine raziskujeta identiteto v povezavi z nacionalizmom in spolom.

Izbiranje v bogati literarni krajini

Seznam nekaterih pisateljev z vsega sveta, ki bi si zaslužili najbolj prestižno književno nagrado, je za ponazoritev, kako bogata in raznolika je literarna krajina, ki je na voljo komisiji, objavil tudi portal Literary Hub.

Na prvo mesto so uvrstili sirskega pesnika Adonisa, ki bi nagrado "do zdaj najverjetneje moral že prejeti". Na seznam so uvrstili tudi madžarskega avtorja Lazla Krasznahorkaia, kurdsko-sirskega pisatelja Salima Barakata in kenijskega pisatelja Ngugija Wa' Thiong'a, ki je nekdaj pisal v angleščini, nato pa se je odločil za svoj jezik kikuju.

Iz ZDA so kot možno kandidatko navedli pisateljico Garielle Lutz, iz Kanade Anne Carson. Med imeni pa omenjajo tudi predstavnico karibske literature Maryse Conde, ki je leta 2018, ko Švedska akademija zaradi škandala nagrade ni podelila, prejela alternativno Nobelovo nagrado za literaturo.

Kot še pripominja portal, statistični podatki o Nobelovih dobitnikih zadnjih nekaj let sicer kažejo, da štirje od zadnjih šestih dobitnikov pišejo v angleščini, drugi neangleški pisatelji pa so evropski. S tem pa se zdi, da akademija v času kulturne globalizacije, ko se tudi angleško govoreči svet počasi odpira za popularno kulturo, ki ni v tem jeziku, poskuša ohraniti svojo relevantnost z ugajanjem angleško govoreči literarni skupnosti.