Slovenija 1.10.2022 10:00

V UGM razstava podob Maribora iz njihovih zbirk

Maribor, 1. oktobra - V Umetnostni galeriji Maribor se bodo z današnjim odprtjem Podobe Maribora iz njihovih zbirk pridružili praznovanju Dneva Maribora 2022, ki ga štajerska prestolnica obeleži vsako leto 20. oktobra. Na ogled bodo postavili znane in manj znane podobe mesta, ki jih je ustvarilo skoraj 30 umetnikov in umetnic iz zbirke Umetnostne galerije Maribor.

Maribor. Umetnostna galerija Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetnostna galerija Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Kot so ob tem sporočili iz galerije, podobe Maribora slikajo mesto zadnjih 100 let - od začetka 20. stoletja do danes. "Popeljejo nas skozi klasične vedute - pogled na staro mesto ob Dravi, glavni trg s kužnim znamenjem, historične uličice na Lentu, stolna cerkev in mestni grad - do manj običajnih motivov obrobnih predelov mesta, novih mestnih četrti ter mestnega parka," so dodali.

Z mestom so se ukvarjali predvsem mariborski umetniki, pa tudi tisti, ki so krajši čas delovali v mestu. Med izbranimi mariborskimi podobami izpostavljajo grafične cikle Josipa Pipa Petelna in Viktorja Cotiča, odlične grafike Otona Polaka, risbe iz skicirk Ide Brišnik Remec in Marjana Remca ter poglede na mariborske trge, ulice in stari most Zorana Mušiča, Karla Jiraka in Fredy Koschitz.

Med mariborskimi podobami v zbirki UGM, ki bi lahko napolnile tudi celotno galerijo, so bili posebej pozorni na tista umetniška dela, ki so zelo redko na ogled, z željo predstavitve njihovega bogatega fundusa.

Ob tem so v galeriji Mariborčane in ostale povabili, da na razstavi glasujejo za Podobo Maribora 2022 in sodelujejo pri izboru zmagovalnega motiva. Izbrano umetniško delo bodo reproducirali in bo na voljo zainteresiranim, da ga odnesejo ponesete v svoje domove.

V pripravi na razstavo so Mariborčane tudi povabili, da jim posredujejo informacije o podobah Maribora iz domačih zbirk in z njimi delijo zgodbe o tem, kako so umetnine prišle v družinsko last. Odzvali so se številni lastniki del, ki so jih evidentirali, izbor pa bodo kot video dokument predstavili ob razstavi.