Svet 3.10.2022 11:19

Animirani film Babičino seksualno življenje tokrat nagrajen v Berlinu

Berlin, 3. oktobra - Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film režiserke Urške Djukić Babičino seksualno življenje je prejel novo nagrado. Na festivalu animiranega filma FAB v Berlinu je bil razglašen za najboljši film. Na festivalu je sodelovala tudi Špela Čadež s filmom Steakhouse. Oba filma sta kandidata za nominacijo za evropsko filmsko nagrado.

Film Babičino seksualno življenje gledalca popelje na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož, so vsebino kratkega animiranega dokumentarca povzeli pri Slovenskem filmskem centru (SFC).

Navdih za film je Urška Djukić črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr.

Sorežiserka in animatorka je bila Emilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom. Zvok je oblikoval Julij Zornik. Film je slovensko-francoska koprodukcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, francoski partnerji pa so produkcijska hiša Ikki films in televizija ARTE, s partnerji CNC ter Ciclic Animation Residency.

Film se je uvrstil tudi v ožji izbor 12 kandidatov animiranih filmov za nominacijo francoskih nacionalnih nagrad cesar in je tudi kandidat za nominacijo za evropsko filmsko nagrado - evropskega oskarja, so spomnili pri SFC.

Na festivalu je z mojstrskim tečajem in prav tako večkrat nagrajenim filmom Steakhouse sodelovala tudi režiserka Špela Čadež. Udeležbo obeh je podprl Slovenski kulturni center - Skica v Berlinu, so še sporočili sofinancerji obeh filmov.