Svet 3.10.2022 12:56

Pred 60 leti je v filmski svet prvič stopil spektakularni James Bond

London, 3. oktobra - Mineva 60 let od premiere prvega filma o legendarnem tajnem agentu Jamesu Bondu. Film Dr. No je prvo projekcijo doživel 5. oktobra 1962, odtlej pa se je zvrstilo kar 27 filmov s pregovorno čednim in nevarnim Bondom, ki ga je upodobilo več igralcev. Kot prvi je v njegove čevlje stopil Sean Connery, v zadnjih petih filmih pa Daniel Craig.

Petdesetletnico premiere filma so Britanci ovekovečili zelo velikopotezno, s posebno točko, ki jo je imel agent 007 ob odprtju olimpijskih iger v Londonu s kraljico Elizabeto II. Na nenavadno akcijo so spomnili tudi nedavno, ob smrti kraljice.

Letošnje praznovanje 60. obletnice filma poteka že od septembra, ko sta avkcijska hiša Christie's in EON Productions pripravila dvodelno dobrodelno dražbo Šestdeset let Jamesa Bonda (Sixty Years of James Bond), na kateri so ponudili 60 lotov. Naprodaj so bili predmeti iz 25 filmov iz franšize, v katerih je nastopilo šest igralcev, poleg Conneryja v šestih filmih in Craiga v zadnjih nadaljevanjih so bili to še George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton in Pierce Brosnan.

Med ponujenimi vozili je enega od vrhuncev predstavljal srebrni kaskaderski avtomobil Aston Martin DB5, eden od osmih kaskaderskih replik, ki jih je za film izdelal Aston Martin. Zanj so iztržili 3,2 milijona dolarjev. Na dražbi so ponudili tudi večdnevno petdnevno bivanje v vili Fleming na Jamajki, kjer je Ian Fleming napisal vseh 14 knjig o Bondu, piše portal Deadline.

Britanski filmski inštitut je ob jubileju konec tedna gostil pogovore s producentoma Michaelom G. Wilsonom in Barbaro Broccoli ter med drugim ponudil pogled v zakulisje kaskaderskih podvigov. Prikazal je tudi tri Craigove zadnje upodobitve agenta 007.

Na predvečer obletnice pa bo v torek v dvorani Royal Albert Hall zazvenela Bondova glasba. Koncert The Sound Of 007, ki ga bo vodila Shirley Bassey, bo izvedel Kraljevi filharmonični orkester pod taktirko petkratnega Bondovega skladatelja Davida Arnolda, piše Deadline. Poleg lepih žensk, hitrih avtomobilov in veliko akcije je bila glasba pomemben sestavni del vseh filmov o agentu 007.

Prvega izmed filmov o Bondu so začeli snemati 16. januarja leta 1962 na Jamajki. V filmu z naslovom Dr. No, posnetem po Flemingovem romanu, se je gledalcem tako prvič predstavil čeden in nevaren tajni agent, ki je, oblečen v luksuzna oblačila, vozil avto znamke Aston Martin, pil martini in se predstavljal kot "Bond, James Bond".

Producenta prvega filma o agentu 007 Harry Saltzman in Albert "Cubby" Broccoli sta film Dr. No posnela za milijon ameriških dolarjev. Kot prvi je Bonda zaigral tedaj še dokaj neznani škotski igralec Sean Connery. Z odločitvijo se sprva niso strinjali v studiu United Artists, v katerem so si želeli, da bi vlogo zasedel Cary Grant.

Sean Connery je leta 2005 tedaj novega nosilca lika tajnega agenta 007 Daniela Craiga, ki je nastopil v vseh filmih do danes, označil za dostojnega naslednika. "Craig je odlična izbira, dober igralec. Lik bo zastavil povsem drugače," je tedaj dejal Connery.