Slovenija 5.10.2022 8:00

Tinta bo ponovno slavila bogastvo izrazov sodobne stripovske ustvarjalnosti

Ljubljana, 5. oktobra - V Ljubljani se danes začenja mednarodni festival stripa Tinta, ki slavi bogastvo izrazov sodobne stripovske ustvarjalnosti ter predstavlja odlične domače in mednarodne stripovske umetnike in umetnice - od nadarjenih mladih pa vse do največjih imen svetovnega stripa.

V fokusu letošnjega programa so vsestranski nemški vizualni umetnik Atak, belgijski stripar Brecht Evens, vzhajajoča zvezda švedskega stripa Moa Romanova in priznana neodvisna stripovska založba kuš! iz Latvije, ki se na festivalu predstavljajo tudi z razstavami. V goste prihaja še ameriški stripovski mojster Peter Kuper, ki je slovenskim bralcem že dobro poznan, saj so v prevodu dostopne kar tri njegove stripovske priredbe literarnih klasikov.

Festival bo poleg razstav ponudil pisan nabor drugega dogajanja - pogovore, delavnice in mojstrske tečaje z domačimi in tujimi avtorji, program za otroke, stripovsko dražbo in že tradicionalni sobotni sejem stripov v Kinu Šiška, ki vsako leto z izbrano ponudbo domačih stripovskih založnikov, striparn in prodajalcev rabljenih klasikov pritegne raznoliko publiko ter se zaključi s podelitvijo nagrad zlatirepec za najboljše izvirne in prevodne stripovske izdaje leta.

Festival bo drevi uvedlo odprtje večmedijske razstave Atak: Fan art. Kako biti detektiv? v Slovenskem etnografskem muzeju. Razstava je posvečena stripovskima likoma, ki sta imela pomembno vlogo pri Atakovi umetniški usmeritvi. To sta Dick Tracy ameriškega avtorja Chesterja Goulda in Tintin belgijskega stripovskega klasika Hergeja.

Razstava je eklektičen zvarek avtorskih del, arhivskega gradiva ter t.i. fan art umetnij, ki so pestra zbirka anonimnih del oboževalcev Tintina in Dicka Tracyja, ki jih je Atak pridobil z različnih koncev sveta. Na ogled bo večje število Atakovih predelav stripovskih zgodb in naslovnic publikacij in tudi originali Chesterja Goulda iz Atakove osebne zbirke.

Otvoritveni večer se bo nadaljeval v baru Zorica, kjer se predstavlja švedska striparka Moa Romanova s svojim odmevnim in v slovenščino pravkar prevedenim prvencem Leto spodrsov, v katerem brezkompromisno beleži intimna občutja, pripetljaje in preizpraševanja svoje generacije, so zapisali organizatorji.

V četrtek bodo v galeriji DobraVaga odprli mednarodno skupinsko razstavo Nazaj k naravi, ki jo pripravlja stripovska založba kuš! iz Latvije. Z manjšima samostojnima razstavama se bosta v galeriji predstavila še ustvarjalca mlajše generacije - latvijska striparka in ilustratorka Vivianna Maria Stanislavska, tudi letošnja rezidenčna umetnica festivala Tinta, ter slovenski vizualni umetnik in ilustrator Nuka Horvat.

V Galeriji Equrna pa bodo v petek odprli razstavo Litostrip trenutno enega najbolj drznih predstavnikov avtorskega stripa v Evropi, Belgijca Brechta Evensa, ki na festivalu predstavlja tudi svež slovenski prevod svojega stripa Vaški umetnik, duhovito barvite parodije umetniškega sveta. Pridružuje se mu pisana ekipa domačih striparjev s humornimi skupinskimi striparijami, ki jih je navdihnil avtorjev opus.

Na povabilo Stripburgerja v goste na Tinto prihaja tudi Peter Kuper. Pogovor z njim bo v soboto v Kinu Šiška. Festival se bo sklenil v nedeljo s pripovedovalskim dogodkom in delavnico za otroke na Vodnikovi domačiji.

Festival Tinta letos gostuje tudi v Galeriji Simulaker v Novem mestu z razstavo Minimundus, ki nosi ime po istoimenski Stripburgerjevi knjižni zbirki, posvečeni domači stripovski ustvarjalnosti za otroke.

Producent festivala je Center urbane kulture Kina Šiška, koproducenta sta Zavod Stripolis in Stripburger/Forum Ljubljana.