Svet 5.10.2022 10:07

Barenboim zaradi bolezni odpovedal nekatere nastope

Berlin, 5. oktobra - Svetovno znani dirigent in pianist Daniel Barenboim je sporočil, da je odpovedal nekatere nastope, potem ko so mu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP diagnosticirali hudo nevrološko bolezen. 79-letni Barenboim je že v začetku leta zaradi zdravstvenih razlogov odpovedal številne koncerte. Letos je nastopil v okviru Ljubljana Festivala.

Argentina, Buenos Aires. Argentinski glasbenik, maestro Daniel Barenboim. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Argentina, Buenos Aires.
Argentinski glasbenik, maestro Daniel Barenboim.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je maestro sporočil v torek, bo v naslednjih mesecih opustil "nekatere svoje izvajalske dejavnosti, predvsem dirigentske angažmaje". "Moje zdravje se je v zadnjih mesecih poslabšalo in diagnosticirali so mi hudo nevrološko bolezen. Zdaj se moram čim bolj osredotočiti na svoje fizično počutje," je objavil na Twitterju in dodal, da je to objavil z "mešanico ponosa in žalosti".

Kariera v Argentini rojenega Barenboima se je začela z mednarodnimi pianističnimi nastopi, ko je bil star deset let, pozneje je postal eden vodilnih dirigentov. Dodatni sloves si je ustvaril še kot soustanovitelj fundacije in orkestra Zahodno-vzhodni divan za spodbujanje sodelovanja med mladimi glasbeniki iz Izraela in arabskih držav. Z orkestrom je letos nastopil tudi na 70. Ljubljana Festivalu.

V Berlinu je Barenboim ustanovil tudi Akademijo Barenboim-Said, ki usposablja nadarjene glasbenike predvsem z Bližnjega vzhoda in Severne Afrike za poklicno kariero. Od leta 1992 je generalni glasbeni direktor Berlinske državne opere.