Slovenija 6.10.2022 5:00

Razstava o dekolonizaciji jugovzhodne Evrope za začetek Mesta žensk

Ljubljana, 6. oktobra - V Ljubljani se bo danes začel 28. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. Desetdnevni festival bo uvedla skupinska razstava z naslovom Jug v nas na treh lokacijah. Razstava bo od galerije Alkatraz vodila prek Male galerije do galerije Škuc, kjer bo festival odprla ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Ljubljana, Cankarjev dom. Predstavitev festivala Mesto žensk. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Predstavitev festivala Mesto žensk.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Festival bo ponudil raznolik program z več kot 90 sodelujočimi na 30 dogodkih, od filmov, predavanj in performansov do okroglih miz. Prek tega želi "misliti onkraj okvirjev rase, kapitalizma, imperializma in nacionalizma ter pregledati, komu ti okvirji koristijo in kako se to udejanja na sistemski ravni. Osrednji poudarek letošnjega festivala je torej presečišče med spolom in raso, s katerim bo festival odprl neprijetno vprašanje o tem, kdo koga ponižuje in zakaj," so sporočili iz Društva za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk.

Tridelna skupinska razstava in drugi festivalski dogodki bodo z vidika sodobne umetnosti skušali pogledati na vpetost Slovenije in sosednjih držav v globalno zgodovino, v kateri so bile dežele jugovzhodne Evrope in njihovo prebivalstvo obravnavani kot "drugi" Evrope.

V ospredju sta ideja rasizma in ekonomskega izkoriščanja drugih, predstavljena dela pa so umetniška raziskovanja in že sama po sebi odpirajo nekatera vprašanja, je na novinarski konferenci povedala programska vodja festivala Iva Kovač.

Svoja dela bodo med drugim razstavile umetnice Jasmina Cibic, Tanja Lažetić, Daniela Ortiz, Ana Hoffner, Selma Selan, Lina Akif in Nika Autor. Med njimi je tudi vizualna umetnica iz Helsinkov Minna Henriksson, ki se je v Ljubljani že predstavila leta 2008 in 2011, tokrat pa prihaja z delom Od elitnih okultistov do protirevolucionarjev in nacistične stranke.

Na tematiko festivala se bo navezoval tudi program predavanj v Škucu, na katerem bodo poleg umetnic in umetnikov sodelovale antropologinja Andreja Mesarič, zgodovinarka Catherine Baker in umetnostna zgodovinarka Jasmina Tumbas.

V uprizoritvenem in filmskem delu bodo na ogled avtorski performans koreografa Christiana Guerematchija z naslovom Gibanje neuvrščenih, sodobna interpretacija grškega mita o Medeji, ki jo je režirala Corinne Eckenstein, ter dokumentarni film umetnice Lady Unchained.

Mesto žensk se bo sklenilo 15. oktobra na Metelkovi z romsko dekliško hip hop skupino Pretty Loud iz Beograda ter domačima raperkama Masayah in Fraw Blanka.