Slovenija 6.10.2022 9:59

Sonja Prosenc snema nov celovečerni film Odrešitev

Ljubljana, 6. oktobra - Padla je prva klapa novega celovečernega filma Sonje Prosenc z naslovom Odrešitev. To je tretji celovečerni film režiserke in scenaristke, ki je doslej posnela celovečerni drami Drevo in Zgodovina ljubezni, ki sta prejeli več nagrad. V novem filmu tematizira vprašanje popolne družine, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Nova Gorica. Režiserka in scenaristka Sonja Prosenc. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Režiserka in scenaristka Sonja Prosenc.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Črna komična drama Odrešitev spremlja na videz popolno družino, ki jo sestavljajo Olivija, Aleksander in njuna hčerka Agata. S prihodom 25-letnega Julijana v njihov dom se jim življenje obrne na glavo in razkrije njihove disfunkcionalne odnose. Odrešitev skozi humor raziskuje temo emocionalno izpraznjenih elit in jo umešča v kontekst sodobnih družbenih vprašanj, so zapisali na SFC.

Glavne vloge v filmu igrajo Katarina Stegnar, Marko Mandić, Mila Bezjak in francoski igralec Aliocha Schneider, v vidnih vlogah pa nastopajo še Kristoffer Joner, ki je v prejšnjem celovečercu režiserke Zgodovina ljubezni odigral glavno moško vlogo, Judita Franković Brdar, Jure Henigman, Ana Djurić - Konstrakta ter Matija Vastl.

Direktor fotografije je Mitja Ličen, montažerka Ivana Fumić, scenografinja Tajana Čanić Stanković, kostumografinji Gilda Venturini in Dubravka Skvrce, oblikovalki maske Tina Šubic in Lija Ivančič. Člani ekipe in igralci prihajajo iz Slovenije, Hrvaške, Francije, Italije, Norveške in Srbije.

Producent filma je produkcijska hiša Zavod Mono o, zanjo Rok Sečen. Koproducenti filma so Incipit Film iz Italije, Incitus film iz Norveške, Wolfgang&Dolly iz Hrvaške ter Living Pictures iz Srbije.

Film je bil razvit s podporo podprograma Media pri Ustvarjalni Evropi, norveških regionalnih skladov Rogaland Filmkraft in Mediefondet Zefyr ter SFC. Sonja Prosenc je scenarij razvijala na Pop Up Film Residency Eurimages v Parizu.

Realizacijo filma sta ob SFC izdatno podprla italijansko ministrstvo za kulturo in filmska komisija Furlanije-Julijske krajine (FJK). Ostali sofinancerji so Hrvaški avdiovizualni center, Filmski center Srbije, Avdio-vizualni sklad FJK in TV Slovenija. Film je podprl tudi ARRI.

Sonja Prosenc je poleg celovečercev Drevo iz leta 2014 in Zgodovina ljubezni iz leta 2018, ki sta bila izbrana za slovenska kandidata za nominacijo za tujejezičnega oskarja in sta ob mednarodnih nagradah prejela tudi nekaj vesen, skupaj z rednim sodelavcem, direktorjem fotografije Ličnom, posnela tudi kratki igrani film Raj. V njem sta nastopila Judita Frankovič Brdar in Matej Puc. Film je leta 2019 prejel vesno za najboljši kratki film.