Svet 7.10.2022 5:00

Budimpeški festivalski orkester izbran za orkester leta

London, 7. oktobra - Ugledna britanska glasbena revija Gramophone je letos Budimpeški festivalski orkester (BFO) na slovesnosti v Londonu ta teden izbrala za orkester leta. BFO se je pred tem uvrstil v ožji izbor na podlagi svojega Brahmsovega albuma, skupaj z devetimi drugimi orkestri, med katerimi so bili tudi Dunajski filharmoniki in Bavarski deželni orkester.

Avstrija, Dunaj. Orkester, Dunajski filharmoniki. Foto Xinhua/STA Arhiv STA

Avstrija, Dunaj.
Orkester, Dunajski filharmoniki.
Foto Xinhua/STA
Arhiv STA

Budimpeški festivalski orkester je bil izbran za orkester leta na podlagi približno 10.000 glasov javnosti po vsem svetu, od katerih je prejel približno 38 odstotkov, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Glasbeni direktor Ivan Fischer je v odzivu dejal, da je nagrada povratna informacija o njihovem cilju, ki je "deliti lepoto in veselje glasbe z našim občinstvom". Izrazil je tudi upanje, da bo to povečalo zanimanje za orkester in po krizi zaradi pandemije covida-19 pritegnilo občinstvo, da se vrne v koncertne dvorane.

Med nagrajenci so tudi Strasbourški filharmoniki pod vodstvom slovenskega dirigenta Marka Letonje, ki so bili izbrani za najboljše v kategoriji glas in ansambel.

Nagrado za življenjsko delo je prejel svetovno znani dirigent in pianist Daniel Barenboim, je objavljeno na spletni strani revije.

Nagrade gramophone, ustanovljene leta 1977, veljajo za ene najpomembnejših priznanj na področju klasične glasbe. Dobitnike vsako leto izberejo kritiki istoimenske revije in predstavniki glasbene industrije. Običajno jih podelijo septembra v Londonu.