Slovenija 7.10.2022 8:48

V Mariboru festival računalniške umetnosti

Maribor, 7. oktobra - V Mariboru se danes začenja 28. Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU), katerega osrednja naloga ostaja povezovanje novih tehnologij z znanostjo, umetnostjo in premiki v družbenih okoljih.

Maribor. Programska vodja Aleksandra Saška Gruden. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Programska vodja Aleksandra Saška Gruden.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Festival pod naslovom Ekspanzija mogočega in kompleksnost zavesti gosti avtorje različnih generacij, osrednja razstava pa je posvečena filozofu, izrednemu profesorju za teorijo novih medijev ter raziskovalcu novih medijev in elektronske literature Janezu Strehovcu.

"Gre za največji tovrstni festival v Sloveniji, zato na eni strani izpostavljamo zgodovinske momente in najbolj pomembne avtorje, dogodke in teoretike, ki so igrali pionirsko vlogo pri vzpostavljanju te vrste umetnosti pri nas in v mednarodnem prostoru. Na drugi strani pa predstavljamo veliko del mladih avtorjev, saj je festival vedno vpet v družbena dogajanja in aktualne tematike, ki se dotikajo ne le intermedijske umetnosti, ampak tudi širše," je pojasnila programska vodja Aleksandra Saška Gruden.

Festival, ki ga prireja Mladinski kulturni center (MKC) Maribor in bo trajal do 14. oktobra, bo ponovno skušal doseči najširšo javnost s postavitvami instalacij v izložbah po središču mesta.

Največje letošnje delo je instalacija Lavoslave Benčič na Glavnem trgu, mlajši avtorji bodo razstavljali v Kulturnem inkubatorju, nekaj postavitev bo v Vetrinjskem dvoru, Sinagogi, galeriji Media Nox in GT22.