Slovenija 10.10.2022 7:00

V prestolnici se začenja 4. festival Cellofest Ljubljana

Ljubljana, 10. oktobra - V Ljubljani se začenja 4. festival Cellofest Ljubljana, ki ga mnogi označujejo za praznik violončelistov in violončela. Ponudil bo osem koncertov na izbranih lokacijah, mojstrska tečaja s priznanima tujima profesorjema violončela ter delavnici, med drugim ponovno tridnevno delavnico za 100 najmlajših violončelistov iz vse Slovenije.

Ljubljana. Violončelistka na Bregu. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Violončelistka na Bregu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali organizatorji, bo Cellofest znova predstavil violončelo v številnih različicah: kot solistični inštrument, kot solistični inštrument z orkestrom in klavirjem ter kot ansambelski inštrument v 12-članski različici.

Na koncertih bodo nastopili vrhunski domači in tuji violončelisti. Na dveh bo mogoče prisluhniti tudi vsem šestim Bachovim suitam za violončelo solo, ki so izziv za vsakega violončelista.

Letos bodo na Cellofestu Ljubljana kot solisti sodelovali angleški violončelist Thomas Carroll, ki bo na prvem koncertu Cellofesta drevi v Cankarjevem domu s Simfoniki RTV Slovenija izvedel monumentalni Dvorakov koncert za violončelo in orkester ter na Bachovem večeru še 6. Bachovo suito za violončelo solo.

Slovenski glasbenik Kristijan Krajnčan bo kot DrummingCellist - v tem projektu igra hkrati bobne in violončelo - v Kinu Šiška premierno predstavil svoj novi album Zabučale gore. Nemški violončelist Julian Steckel, zmagovalec prestižnega ARD tekmovanja v Münchnu iz leta 2011, se bo predstavil skupaj z odličnim nemškim pianistom Paulom Riviniusom v okviru srebrnega abonmaja v Cankarjevem domu na večeru z naslovom Francoska glasba za violončelo in klavir.

Šest izbranih violončelistov - Domen Marinčič, Gregor Fele, že omenjeni Carroll, Maruša Bogataj Turjak, Alja Mandič Faganel in Kaja Kapus - bo na dveh večerih izvedlo vseh šest Bachovih suit za violončelo solo. Violončelist Sebastian Bertoncelj se bo predstavil z recitalom skupaj z italijanskim pianistom Sebastianom Mesaglio v Duu Sebastian. Izjemna vokalistka in skladateljica Zvezdana Novaković pa bo nastopila z 12-člansko zasedbo violončelov Cello attacca!!.

V nedeljo, 16. oktobra, opoldne bo na sporedu še zaključni koncert tridnevne delavnice za najmlajše violončeliste iz vse Slovenije, v katerem bo zaigralo v orkestru violončelov več kot 80 mladih čelistov v starosti med pet in 14 let. Mojstrska tečaja bosta vodila Carroll in Steckel.

V času festivala bodo kot običajno na več mestnih prizoriščih igrali mladi violončelisti.

Festival organizira zavod im.puls art, umetniška vodja festivala je Karmen Pečar Koritnik.