Slovenija 9.10.2022 8:00

Na Velikem odru ljubljanske Drame drevi koncert Orion

Ljubljana, 9. oktobra - Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bo drevi koncert Orion. Z uvodnim večerom glasbeno-gledališkega projekta Ars in Drama, ki ga v sezoni 2022/23 predstavljata Tretji program Radia Slovenija - program Ars in SNG Drama Ljubljana, se bodo poklonili v tem tednu preminulemu vrhunskemu slovenskemu skladatelju in pianistu Juretu Robežniku.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kot je ob Robežnikovem slovesu zapisal programski vodja projekta Ars in Drama Hugo Šekoranja, jih je v petek zjutraj "zadela žalostna vest, da nas je v devetdesetem letu življenja zapustil Jure Robežnik. Glasbenik, ki se je za vedno zasidral v kolektivnem spominu Slovencev kot eden njenih najpomembnejših skladateljev vseh časov". Dodal je: "Še včeraj smo upali, da bo mojster na koncertu, ki smo ga poimenovali po njegovi skladbi, sedel z nami v prvi vrsti. Koncert Orion tako z žalostjo v srcu posvečamo njemu, legendi slovenske glasbe - Juretu Robežniku".

Na koncertu bo nastopil eden vodilnih slovenskih jazzistov Tadej Tomšič z vrhunsko zasedbo Institution. Saksofonist Tomšič, pianist Gregor Ftičar, basist Erik Čebokli, tolkalka Petra Vidmar in bobnar Žiga Kožar bodo predstavili svoj najnovejši glasbeni projekt Flying Start in prejšnji album Orion saksofon. Iz slednjega bodo nepozabne skladbe iz zlatega obdobja Slovenske popevke, kot so Orion, Poletna noč, Vozi me vlak v daljave, Zemlja pleše in druge v modernih priredbah Tomšiča zapeli Alenka Godec, Nuška Drašček in Janez Bončina - Benč.

Leta 1933 rojeni Robežnik je bil že v času študija med pionirji slovenske zabavne glasbe. V svojem kvartetu je igral klavir in vibrafon, pomemben korak zanj je bilo sodelovanje v ansamblu Mojmirja Sepeta. Kot avtor se je predstavil na prvi Slovenski popevki leta 1962 na Bledu s skladbo Glas stare ure. Konec 60. in v začetku 70. let je sledilo njegovo najbolj prepoznavno in mnogokrat nagrajeno obdobje, v katerem se je s številnimi skladbami predstavljal na festivalih Slovenska popevka, Opatija in Vesela jesen.

Sezono 2022/23 projekta Ars in Drama bodo oblikovali skupaj štirje večeri vrhunskega jazza, šansonov in glasbe, ki je tako ali drugače povezana z gledališčem. Drugi letošnji koncert 20. novembra bo posvečen legendarnemu komponistu Urbanu Kodru. Tretji in četrti koncert bosta Program Ars in SNG Drama Ljubljana na Velikem odru predstavila v začetku leta 2023.