Svet 11.10.2022 6:00

V Avstriji s finančnimi spodbudami za podnebno nevtralnost v kulturi

Dunaj, 11. oktobra - Avstrijska vlada želi z novim programom financiranja podpreti prehod na podnebno nevtralnost tudi v kulturnem sektorju. Skupaj s podnebno-energetskim skladom so tako na Dunaju vzpostavili 15 milijonov evrov vreden program, podprt s sredstvi EU, ki naj bi olajšal ustrezne naložbe. Posamezni projekti bodo lahko prejeli do največ 250.000 evrov.

Nemčija, Stuttgart. Denar, evri. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Stuttgart.
Denar, evri.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Poleg tega bodo lahko projekti, kjer bodo investicije manjše od 75.000 evrov, prejeli v okviru novega programa do 75 odstotkov potrebnih sredstev, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Konkretno bo tako avstrijska vlada med drugim omogočila financiranje prilagoditve sistemov ogrevanja in hlajenja, prenovo razsvetljave ali toplotno sanacijo objektov ali ozelenitev fasad in streh.

"Ko gre za zaščito podnebja, potrebujemo hitro ukrepanje," je dejal generalni direktor avstrijskega sklada za podnebje in energijo Ingmar Höbarth,. "Za nas kot zvezno vlado je pomembno, da v tem sektorju postavimo spodbude in jih uporabimo kot vzor," je poudarila državna sekretarka na avstrijskem ministrstvu za kulturo Andrea Mayer.

Za avstrijske kino dvorane in gledališča bodo poslej veljala tudi nova okoljska merila. V skladu z njimi bodo morali avstrijski kinematografi izpolnjevati 11 zahtev, če bodo želeli pridobiti naziv okolju prijazna. Ta merila segajo vse od pijač v sistemu za večkratno uporabo do informacij o podnebno nevtralnem prihodu do vsaj treh regionalnih pijač v ponudbi.

Za gledališča katalog meril vključuje 18 točk, vključno s trajnostnimi poslovnimi potovanji, energetsko učinkovito scensko razsvetljavo ali odrskimi učinki z manj dima.

"Ukrepi so precejšen izziv in jih ni ne bo enostavno odkljukati," je povedala referentka za trajnost v Burgtheatru Wiebke Leithner in sklenila: "Življenja si nismo olajšali".