Svet 11.10.2022 19:11

Zelenski za vpis Odese na Unescov seznam svetovne dediščine

Odesa, 11. oktobra - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes uradno zahteval, da Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) doda ukrajinsko pristaniško mesto Odesa na seznam svetovne dediščine, da bi ga tako zaščitili pred ruskimi zračnimi napadi. Unesco bo zahtevi proučil.

Ukrajina, Kijev. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Foto: dpa/STA Arhiv STA

Ukrajina, Kijev.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
Foto: dpa/STA
Arhiv STA

"Zagotoviti moramo jasen signal, da si svet ne bo zatiskal oči pred uničenjem naše skupne zgodovine, kulture in dediščine," je video nagovoru pozval Zelenski.

Dodal je, da bi moral biti eden od teh korakov ohranitev zgodovinskega središča Odese, "čudovitega mesta, pomembnega črnomorskega pristanišča in vira kulture za milijone ljudi v različnih državah", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Odesa je, tako kot vsa druga mesta v Ukrajini, tarča ruskih napadov," je še dejal Zelenski in pozval Unesco k ukrepanju z besedami: "Prosim, podprite Odeso! Na ravni Unesca natančno pokažite, da se mora rusko nasilje končati."

Unesco je v odzivu sporočil, da bo proučil zahtevo Ukrajine na naslednjem zasedanju odbora za svetovno dediščino, vendar datuma, kdaj bo to zasedanje, niso navedli. Zadnje zasedanje bi moralo biti julija v Rusiji, a so ga preložili prav zaradi vojne v Ukrajini. Odbor trenutno vodi Rus Aleksander Kuznecov.

Zelenski je danes tudi pozval Unesco, naj Rusijo izključi iz vseh svojih organov, čeprav je Unesco že sporočil, da je to nemogoče, saj je Rusija članica Združenih narodov.

Odkar je Rusija 24. februarja letos napadla Ukrajino, si Ukrajinci prizadevajo zaščititi spomenike in zgradbe v Odesi z vrečami peska in barikadami.

Glede na Unescove po podatke doslej vojna v Ukrajini ni prizadela ukrajinskih kulturnih znamenitosti z Unescovega seznama svetovne dediščine. Po navedbah Zelenskega je bilo od začeta ruske invazije doslej poškodovali 540 drugih "objektov kulturne dediščine, kulturnih ustanov in verskih zgradb".

Odesa, znana kot biser Črnega morja, je razcvet doživela v času ruske cesarice Katarine Velike konec 18. stoletja.