Slovenija 13.10.2022 6:00

V ljubljanski operi nocoj premiera Straussove Ariadne na Naksosu

Ljubljana, 13. oktobra - Na odru SNG Opera in balet Ljubljana bo nocoj premierno uprizorjena poznoromantična mojstrovina nemškega skladatelja Richarda Straussa Ariadna na Naksosu. Režiser in dramaturg opernega dela, ki ima prvine tako resne opere kot komedije, je Marino Blažević, ki tokrat prvič režira za ljubljansko Opero.

Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Bor Slana/STA Arhiv Bor Slana/STA

Ljubljana.
SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv Bor Slana/STA

Prav tako prvič bo na tem odru v vlogi Bakha nastopil mehiški tenor Luis Chapa. V vlogi Ariadne bo prvič nastopila tudi slovenska sopranistka Urška Breznik. Ariadno bo poleg nje upodobila tudi gostujoča nemška sopranistka Maida Hundeling.

Ariadna na Naksosu, ki je tudi prva premiera nove sezone ljubljanske Opere, še danes velja za eno najizvirnejših, najbolj dovršenih in privlačnih Straussovih del ter v njegovem opusu zavzema posebno mesto. Libreto izpod peresa Avstrijca Huga von Hofmannsthala temelji na grškem mitu o hčerki kretskega kralja, ki se je zaljubila v sina atenskega kralja Tezeja.

Po besedah umetniškega direktorja ljubljanske Opere Marka Hribernik je Ariadna na Naksosu opera za operne sladokusce, po oceni režiserja Blaževiča pa tudi za gledališke sladokusce, za ljubitelje dramskega gledališča.

V prologu opere v dveh dejanjih v tokratni različici nesramno bogat, izmišljeni slovenski tajkun, eden najbogatejših ljudi v Evropi, kupi stavbo ljubljanske Opere in si v njej uredil razkošno domovanje. Novi lastnik pripravlja veliko slavnostno odprtje svoje nove rezidence in si za to priložnost zamisli, da bi svojim gostom po večerji, a še pred ognjemetom, ponudil nekaj eksotičnega, saj so v stavbi nekoč izvajali operne predstave.

Pred skalno votlino na pustem otoku Naksos leži Ariadna v globoki žalosti. Otožno petje nimf Najade, Driade in Eho ponazarja naravo, ki se pridružuje Ariadni v njeni bolečini. Ariadna se z vzdihom zbudi iz žalostnih sanj in se sprašuje, če se bo še kdaj vrnila v življenje, pa so o vsebini opere, ki se konča z ljubeznijo med Bahkom in Ariadno; ta spremeni oba: Ariadno vrne v življenje, v Bakhu pa prebudi božansko naravo, zapisali pri SNG Opera in balet Ljubljana.

SNG Opera in balet Ljubljana je Ariadno na Naksosu prvič uprizorila v sezoni 1957/58 v režiji Hinka Leskovška in še leta 1994 v režiji nemškega režiserja Lutza Hochstraateja.