Svet 13.10.2022 6:00

Avstrijska narodna knjižnica digitalizirala glasbeni arhiv cesarja Karla VI.

Dunaj, 13. oktobra - Avstrijska narodna knjižnica je digitalizirala posvetni del glasbenega arhiva cesarja Karla VI., ki vključuje rokopisne partiture iz prve polovice 18. stoletja. V digitalni prostor je prenesla več kot 440 del z več kot 120.000 stranmi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Do vsebine je mogoče dostopati prek spletnega kataloga knjižnice ali portala Biblioteca Carolina Digital.

Po posvetnem delu, ki vsebuje opere in kantate za posebne priložnosti, v knjižnici načrtujejo, da bodo v prihodnjih letih na spletu dostopne tudi partiture sakralnih del.

Glasbeni arhiv cesarja Karla VI. vključuje notne zapise skladateljev, ki so delovali na cesarskem dvoru ali so si želeli ta položaj. Med njimi so dela Johanna Josepha Fuxa in Antonia Caldara.

Karel VI. (1685-1740), ki je začel vladati leta 1711, je bil po dedku Ferdinandu III., očetu Leopoldu I. in bratu Jožefu I. zadnji izmed glasbeno nadarjenih rimsko-nemških cesarjev. Imel je temeljito glasbeno izobrazbo, veljal je za izvrstnega čembalista in je osebno dirigiral številnim izvedbam oper in oratorijev.

To raznoliko glasbeno življenje se odraža v približno 2000 večinoma rjavo in rdeče vezanih zvezkih notnih rokopisov, pri čemer so opere in oratoriji običajno dela v več zvezkih. V njegovem arhivu so avstrijske opere in oratoriji poznega baroka, ki so nastali tako pod nemškimi kot italijanskimi vplivi.