Slovenija 14.10.2022 8:00

V Fotografskem muzeju Maribor razstava Uteha spomina

Maribor, 14. oktobra - V Fotografskem muzeju Maribor danes odpirajo mednarodno skupinsko razstavo Uteha spomina - Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali. Gre za projekt Galerije Photon, ki si je postavila vprašanje, kako je fotografija beležila čas pred prelomnimi dogajanji pred 30 leti v vzhodni Evropi, in sicer v življenju navadnih ljudi.

"Ne zanimajo jih usodni zgodovinski dogodki in velike osebnosti, pač pa želijo s tem razstavnim projektom ponuditi vpogled v vsakdanje življenje in predstaviti nekatera protislovja družbenega sistema, ki je gradil na utopični viziji prihodnosti," izpostavljajo ob razstavi v Fotografskem muzeju Maribor.

Razstavni projekt, ki je bil lani na ogled v Galeriji Photon v Ljubljani, je zasnoval in kuriral Dejan Sluga. Navdihnila ga je knjiga Kako smo preživeli komunizem in se zraven smejali hrvaške pisateljice Slavenke Drakulić, od katere so si tudi izposodili podnaslov projekta.

Z namenom, da bi ponovno prelistali "družinske albume" nekdanjih socialističnih držav, predstavljajo nekatere pomembne fotografe iz regije, ki so dokumentirale življenje v vzhodni Evropi v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja.

"Vsem je, tudi ob različnih formalno-estetskih izhodiščih, skupen subjektiven in mnogokrat humoren pogled na banalno in absurdno vsakdanjost," je zapisal avtor razstave.

Sodelujoči fotografi so Andrzej Baturo s Poljske, Vladimir Birgus s Češke, Janez Korošin in Zora Plešnar iz Slovenije, Branko Lenart iz Avstrije, Anton Podstrasky s Slovaške ter Janos Szasz in Lenke Szilagyi z Madžarske.