Slovenija 16.10.2022 10:00

NUK digitaliziral Kajuhovo zapuščino

Ljubljana, 16. oktobra - Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) je letos, ko mineva 100-letnica rojstva slovenskega pesnika Karla Destovnika - Kajuha, digitalizirala njegovo zapuščino, ki jo hranijo v knjižnici. V njej so pretežno pesnikovi rokopisi, osebna pisma in fotografije.

Ljubljana. Narodna in univerzitetna knjižnica. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodna in univerzitetna knjižnica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kajuhovo zapuščino so v NUK pridobivali postopoma iz različnih virov. Obsega dve mapi raznovrstnega gradiva na papirju in nekaj predmetov. Sestavljajo jo posamezne pesmi, rokopisni zvežčiči, pisma in korespondenca, fotografije, partizanska beležnica, redki prvi natisi pesmi iz partizanskih tiskarn ter drugo gradivo, kot so časopisni izrezki in prepisi pesmi, piše na spletni strani knjižnice.

Digitalizacija njegove zapuščine je del dejavnosti, s katerimi se je NUK pridružila spominu na pesnikovo 100. obletnico rojstva. V tem okviru načrtujejo tudi spletno učilnico in razstavo.

Karel Destovnik s partizanskim imenom Kajuh (1922-1944) se je rodil v Šoštanju, središču usnjarske industrije v nekdanji Jugoslaviji. V tem okolju je preživel otroška in mladostniška leta, neenakost in krivice v družbi pa so v njem spodbujale globoko občuteno socialno poezijo, ki jo je začel objavljati že kot 16-letni dijak celjske gimnazije.

Pred vojno je objavljal v revijah Mladi Prekmurec, Sodobnost in Slovenska mladina ter kasneje v ilegalnem časopisu Slovenski poročevalec. Pisal je pesmi s tematiko narodnoosvobodilnega boja, pa tudi ljubezenski pesmi. Prva tiskana izdaja njegovih pesmi je izšla v vojnih razmerah. Številne njegove pesmi so tudi uglasbene.