Svet 15.10.2022 9:33

V New Yorku bralna uprizoritev Vilčnikove drame Tarzan

New York, 15. oktobra - Slovenski veleposlanik pri Združenih narodih Boštjan Malovrh je v petek v rezidenci v New Yorku gostil bralno uprizoritev drame Roka Vilčnika Tarzan, ki so jo predstavili člani gledališča Gigante Isabelle Kralj iz Milwaukeeja v Wisconsinu. Podoben dogodek se je odvil že dan prej v studiu Dramaturškega ceha Amerike na Manhattnu.

Vilčnikovo dramo so v angleščini brali Mark Anderson kot Tarzan, Isabelle Kralj kot Jane ter Don Russell kot hijena Mike. Pripovedovalec je bil Michael Stebbins. Dialogi drame so uvodoma lahkotni in zabavni, kasneje postanjo bolj kritičen in igra odpre številna pereča vprašanja sodobnega materialističnega sveta.

Karakterji drame se tako soočajo z ljubeznijo, zrelimi leti, usodo džungle, živalskega kraljestva in celotnega človeštva. V šaljivi, ganljivi in pametni drami hijena govori po človeško, ostarela Jane zanosi, Tarzan pa skoraj izgubi položaj gospodarja džungle.

Tarzan in Jane gresta v zrelih letih skozi vse tisto kar običajno čaka običajne pare - od prepirov, nerazumevanja, ljubosumja in malce naveličanosti, med drugim, ker džungla ni ravno udobna za življenje. Vplete se hijena Mike, ki osvaja Jane, da bi se dokopala do zaklada.