Slovenija 17.10.2022 14:11

Ob 70-letnici Sinjega galeba virtualna razstava in pogovor na Vodnikovi domačiji

Ljubljana, 17. oktobra - Zbirka Sinji galeb, ki velja za najstarejšo knjižno zbirko za mladino, letos praznuje 70 let neprekinjenega izhajanja. Praznovanju jubileja se Mladinski knjigi pridružuje Vodnikova domačija. Niz dogodkov tako danes uvajata virtualna razstava 352 naslovnic Sinjega galeba ter pogovor z nekdanjimi uredniki in sopotniki zbirke na domačiji v Šiški.

Virtualna razstava predstavlja celoten pregled naslovnic zbirke med letoma 1952 in 2022. Postavitev nagovarja širok krog bralcev in bralk besednih in likovnih podob ter prebuja spomine in občutja ob naslovnicah knjig, ki so jih spremljale v otroštvu. Knjige iz zbirke Sinji galeb so bile od vsega začetka na prvi pogled prepoznavne zaradi logotipa z galebom, za katerega se zdi, da ga nese v neskončne dalje. Pri oblikovni podobi zbirke so sodelovali številni likovni umetniki in vidni oblikovalci posameznega obdobja, so zapisali organizatorji jubilejnega dogodka.

"O tem, kako je potekal izbor slikarjev in slikark za objavo v zbirki, preden je bilo na založbi vzpostavljeno mesto likovnega urednika, vemo bolj malo. Vemo pa, da je konec 70. let prejšnjega stoletja in do leta 1982 to delo na založbi opravljal slikar Aco Mavec, skoraj štirideset let je za njim za ilustratorsko podobo zbirke skrbel Pavle Učakar (1983-2020)," so zapisali pri Mladinski knjigi.

Pred dvema letoma je likovna urednica postala Tanja Komadina. Običajno je likovni urednik poskrbel za izbor in vodenje ilustratorja ali ilustratorke pri procesu ustvarjanja podob za posamezno knjigo, oblikovanje pa je bilo v domeni zunanjih, povabljenih oblikovalcev in oblikovalk. V zadnjih desetletjih naslovnice oblikujejo hišni oblikovalci.

Virtualna razstava je od danes postavljena na platformi Kunstmatrixx oziroma na ogled na povezavi sta.si/qRwjBc. Na Vodnikovi domačiji bo mesec dni na voljo osebje, ki bo pomagalo na sprehodu skozi spletno razstavo, so sporočili iz Vodnikove domačije.

Niz jubilejnih dogodkov na Vodnikovi domačiji bo drevi odprl pogovor v živo z nekdanjimi uredniki in sopotniki zbirke Sinji galeb. V zakulisje nastanka knjig bodo zbrane popeljali Boštjan Gorenc, Pavle Učakar, Marko Uršič, Tanja Komadina in Alenka Veler.

Na Vodnikovi domačiji bo vse do 13. novembra vzpostavljen tudi bralni prostor, v katerem bo na ogled nekaj knjig iz zbirke. Ob uvodnem pogovoru na Vodnikovi domačiji pripravljajo še več dogodkov za otroke v okviru t. i. Nedelc ter ponujajo brezplačne vodene oglede za osnovnošolce druge triade, na katerih bodo predstavili razstavljene knjige iz zbirke.

Zbirki bo posvečen tudi pogovor v okviru Festivala angažiranega pisanja Itn oziroma delavnica, ki jo pod naslovom Romani za mladino: Zakaj naj jih odrasli (ne) berejo?, vodila urednica zbirke Alenka Veler.

Zbirko Sinji galeb, ki velja za najstarejšo zbirko za mlade bralce, je ob zavezi Mladinske knjige, da bo izdajala kakovostno literaturo za otroke in mladino, leta 1952 zasnoval pesnik Ivan Minatti. V zbirki je doslej izšlo več kot 350 knjig.

Pri Mladinski knjigi so se odločili, da bodo jubilej ovenčali z izdajo ponatisov več klasik slovenske in svetovne književnosti, ki so še vedno aktualne ter z izdajo po ene izvirne in ene prevodne novosti. Pri izboru so sodelovali s knjižničarji in učitelji iz vse Slovenije.

Jubileja pa ne proslavljajo le s knjigami, temveč tudi z vrsto dogodkov. Tako med drugim z več kot 100 šolskimi in splošnimi knjižnicami že od februarja pripravljajo razstave knjig. V načrtu je med drugim sodelovanje s Kinodvorom, ki naj bi poleti pripravil projekcijo filmov, posnetih po knjigah iz zbirke.