Na hitro prelistano 22.10.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 22. oktobra - Pri založbi Litera so izdali roman Mojce Andrej Kavč učiteljice Veronike, pri LUD Literaturi pa knjigo nobelovke Olge Tokarczuk Pozorni pripovedovalec. Pri založbi UMco je izšlo delo Davida Graeberja in Davida Wengrowa Pričetek vsega: Nova zgodovina človeštva.

Ljubljana. Knjiga Davida Graeberja in Davida Wengrowa Pričetek vsega: Nova zgodovina človeštva. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Davida Graeberja in Davida Wengrowa Pričetek vsega: Nova zgodovina človeštva.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Mojce Andrej Kavč učiteljice Veronike. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Mojce Andrej Kavč učiteljice Veronike.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga nobelovke Olge Tokarczuk Pozorni pripovedovalec. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga nobelovke Olge Tokarczuk Pozorni pripovedovalec.
Foto: STA

KAVČ UČITELJICE VERONIKE - ROMAN NA TEMO ŠOLSKEGA SISTEMA

"V slovenski literaturi verjetno ne obstaja bolj odkritega priznanja, ki obravnava šolski sistem, kot je roman Mojce Andrej Kavč učiteljice Veronike. In to priznanje gre takole: naravno zanimanje za učenje je podrejeno ciljem šole, katere poslanstvo je v osnovi disciplinske narave," so zapisali pri založbi.

Protagonistka romana je ne več tako mlada, nadpovprečna učiteljica Veronika, ki je v sistem vstopila z idealističnim dojemanjem lastnega poklica. Počasi začne razumeti, da se sistem obrača proti njej. Resnični spor, do katerega pride, je, da sama avtoritete - discipline kot orodja moralnega in duhovnega izboljšanja - nima, hkrati pa tudi ne verjame, da je represija lahko duhovna vrlina. Obenem se tudi ne strinja z vedno hitrejšim tempom, ki ga ostali sprejemajo.

Mojca Andrej se je najprej izšolala za ekonomskega tehnika, nato pa se odločila za študij slovenščine in srbohrvaščine na Pedagoški, danes Filozofski, fakulteti Maribor. Je profesorica slovenskega jezika in književnosti, 10 let je poučevala na srednji poklicni šoli, trenutno pa uči slovenščino in hrvaščino na osnovni šoli v Mariboru. Objavila je nekaj pesniških zbirk in slikanico Agica, mala čarovnica.

POZORNI PRIPOVEDOVALEC - PRVO DELO OLGE TOKARCZUK PO PREJEMU NOBELOVE NAGRADE

Poljsko pisateljico Olgo Tokarczuk slovenski bralci poznajo kot romanopisko, saj je v slovenščino prevedenih šest od njenih desetih romanov in zbirka novel Bizarne zgodbe (2018). Pozorni pripovedovalec je prva avtoričina knjiga po prejemu Nobelove nagrade za književnost za leto 2018.

Vsi v knjigo vključeni eseji se vrtijo okrog literature. Vsi koncepti, s katerimi se ukvarja Pozorni pripovedovalec, so podani skozi osebno izkušnjo pisateljice in bralke, in sicer ob tako raznovrstnih tematskih sklopih, kot so na primer vprašanje narativnega procesa in njegove a-logičnosti, odnos do živali, kot se kaže v književnosti, etika branja, psihologija ustvarjanja.

Knjigo zaključuje nobelovsko predavanje, v katerem je v ospredju pojem pripovedovalca. Olga Tokarczuk sicer razmišlja tudi o ontološkem statusu in možnih pojavnih oblikah literature prihodnosti. Za prevod je poskrbela Jana Unuk.

PRIČETEK VSEGA - KNJIGA, KI POD VPRAŠAJ POSTAVLJA SPLOŠNO TEZO O NASTANKU ČLOVEŠKIH CIVILIZACIJ

Pričetek vsega je prelomna knjiga, ki s pomočjo antropologije in preučevanja arheoloških ostankov zgodnjih človeških naselbin z vsega sveta postavlja pod vprašaj splošno sprejeto tezo o nastanku in razvoju človeških civilizacij. Ta temelji na tem, da se je človek po fazi lova in nabiralništva sčasoma ustalil v kmetovanju, poljedelstvu in živinoreji, kar je bil pogoj za nastanek kompleksnejših družbenih ureditev, iz katerih so sčasoma nastale kraljevine in države.

Po dognanjih in izsledkih znamenitega antropologa Davida Graeberja in arheologa Davida Wengrowa, pa so bili ljudje že davno prej organizirani v različne, tudi precej kompleksne družbene ureditve, ki so bile plod zavednega in jasno strukturiranega človekovega mišljenja o sebi in družbi okoli sebe. V knjigi tako združujeta sociološka znanja z ugotovitvami, pridobljenimi pri raziskovanju arheoloških izkopanin z vsega sveta, in preučevanja obstoječih pisnih virov o preteklih civilizacijah od Severne in Južne Amerike prek Evrope in Bližnjega vzhoda pa vse do Azije. Delo je prevedel Samo Kuščer.