Slovenija 20.10.2022 14:12

Miha Renčelj izdal drugi album klavirskih improvizacij

Ljubljana, 20. oktobra - Pianist Miha Renčelj je izdal drugi album klavirskih improvizacij Keys II s podnaslovom ISO PILS (Isolation Piano Impro Live Stream). Tudi za novi album je izbral štiri 15-minutne klavirske improvizacije, tokrat iz obdobja prvega vala izolacije. Stvaritve so tedaj nastale v ljubljanskem Studiu Metro, od koder je prek Facebooka prenašal igranje.

Ljubljana. Pianist Miha Renčelj v času epidemije koronavirusa vsak dan v živo igra prek Facebooka. Foto: Facebook stran Miha Renčelj Music

Ljubljana.
Pianist Miha Renčelj v času epidemije koronavirusa vsak dan v živo igra prek Facebooka.
Foto: Facebook stran Miha Renčelj Music

Renčelj je svoje igranje v živo prenašal med 14. marcem in 7. majem 2020. Na vprašanje, zakaj se je v času koronavirusa odločil, da bo to počel vsak dan, je v intervjuju za STA aprila 2020 odvrnil, da predvsem zaradi tega, da je sam lažje preživel čas izolacije. "In če pri tem še komu drugemu pomagam, še toliko bolje. Mnogo ljudi se v izolaciji sooča z občutki tesnobe; glasba se v tem smislu zdi kot enostavno naravno zdravilo, ker nam ureja misli in čustva, tako ustvarjalcem kot poslušalcem," je pojasnil.

Svoje poslušalce je obenem vsakič povabil k sodelovanju in jih spodbudil, da že tekom izvajanja prenosa ali naknadno v obliki komentarja, pod videom napišejo svoje spontane miselne utrinke ali proste asociacije, ki bi mu pozneje služili kot predlogi za naslove improvizacij, piše v sporočilu za javnost.

V intervjuju za STA je povedal, da je na idejo verjetno prišel, ko je opazil, da ljudje spontano izražajo svoje občutke v komentarjih. Kasneje je začel to v napovednikih tudi aktivno spodbujati. "Poleg tega gre za instrumentalno glasbo, ki naravnost kliče po tem, da jo osmisli nek naslov v obliki kratke besedne zveze," je prepričan.

Renčelj je že pred epidemijo v letu 2017 izdal ploščo, Collective Keys I. "Izolacija ob pandemiji koronavirusa pa se zdi izvrstna priložnost za njeno nadaljevanje," je povedal oziroma napovedal v intervjuju pred dvema letoma.

Album Keys II je izšel v samozaložbi. Pod miks in mastering 61-minutnega albuma, ki je bil posnet v Studiu Metro, se podpisuje Sebastijan Duh. Dosegljiv je v ljubljanski trgovini IKA ter v storitvah Bandcamp, Spotify, Apple Music in Tidal.